Как един държавен шеф изгоря заради АЕЦ "Белене" | webcafe.bg
newscafe

Как един държавен шеф изгоря заради АЕЦ "Белене"

Webcafe.bg
10.06.2013, 16:09 (обновена 11.06.2013, 12:27)
АЕЦ Белене

Снимка: © Sofia photo agency

Разходите за АЕЦ "Белене" възлизат на 1.3 млрд. лева, като сериозна част от тези пари са отишли за консултанти

По счетоводни данни всички разходи за АЕЦ „Белене" до момента възлизат на 1.3 млрд. лева, като сериозна част от тези пари са отишли за консултанти, заяви Теменужка Петкова, бивши шеф на Агенция "Държавна финансова инспекция", пред Нова телевизия.

Тя смята, че е била освободена от новата изпълнителна власт заради констатациите ѝ относно проекта.

През април се оказа, че заемът от близо половин милиард лева (250 млн. евро), взет от БНП Париба и изхарчен от кабинета на тройната коалиция заради Втора атомна, е с множество нарушения. Срещу парите е заложена електропреносната мрежа на държавата. Докладът за нарушенията беше изпратен в прокуратурата.

Вместо като инвестиционен, заемът е бил сключен като заем за покриване на текущи нужди на НЕК. Освен това бе открита вреда за 36 557 605 лв. при направената проверка на договора за мостово финансиране на НЕК с банката.

Констатациите на ръководената от Теменужка Петкова АДФИ бяха направени след като в 41-ия парламент за проверка на заема, теглен по време на тройната коалиция, беше създадена специална комисия. Този кредит, както и задлъжнялостта заради друг проект на НЕК - "Цанков камък", чиято стойност гони половин милиард евро, са една от основните причини за тежкото финансово състояние на компанията.

Теменужка Петрова не твърди, че в консултантските екипи по "Белене" има политици, каквито случаи се срещат в други сфери.

Освободеният ръководител на АДФИ разказа как била повикана от министъра на финансите Петър Чобанов на третия ден от управлението на новото правителство и помолена да си подаде молбата за напускане. Като мотив за това било изтъкнато създалото се около нея напрежение в последните месеци.

Петкова е убедена, че в основата на отстраняването ѝ е констатацията, че цената на електроенергията се дължи на направените разходи за АЕЦ "Белене".

"Във връзка с този проект се натъкнахме на изключително сериозни нарушения", посочи тя.  Такива били констатирани през периода от 2006 г. (от сключването на споразумението с "Атомстройекспорт"), до март 2012 г., който е обхванала проверката. Част от тях са свързани със Закона за обществените поръчки. В докладите на АДФИ били включени всички нарушения, не само онези, извършени от предходни правителства.

"Нашите проверки във връзка с проекта АЕЦ "Белене" започнаха през есента на 2009 г. Те не са извършени дни преди референдума за ядрената енергетика", заяви Петкова, чиято длъжност по принцип е мандатна, а мандатът ѝ изтичаше през 2014 г.

Теменужка Петкова отново припомни, че договор за изграждането на АЕЦ „Белене" няма, а само споразумение, в което се казва, че двете страни ще продължат преговорите. Към него кабинетите на Станишев и Борисов подписаха общо 13 анекса за удължаване на преговорите.

Oще: адфи  аец "белене"  бнп париба  заем  нек  проект  разходи  теменужка петкова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани