Франс прес: Българите са свръхизобретателни в кражбите и мошеничеството | webcafe.bg
newscafe

Франс прес: Българите са най-умни в кражбите

Webcafe.bg , По Франс прес
06.10.2010, 15:38 (обновена 24.10.2010, 15:13)
Бабата

Снимка: © Мариета Томова

АФП коментира, че мошениците действат и на по-скромно равнище, атакувайки главно възрастни хора.

Километър подземни маркучи за източване на бензин, използване на бедни и неграмотни хора за измами: българите притежават тонове находчивост, разкриват данъчните и полицията, коментира Франс прес в кореспонденция от София.

Агенцията разказва за схемата, в която престъпници наемат във фирми-фантоми фиктивен персонал с декларирани високи заплати, а шест месеца след учредяване на предприятието почти всички служители представят болнични листове за по няколко месеца. Обезщетенията получава шефът на фирмата, а мнимите болни - роми, клошари и наркомани - трябва да се задоволят със символично възнаграждение от собственика - мошеник, който впоследствие изчезва.

Експлоатацията на най-онеправданите - бизнес

Със задълбочаването на кризата в България експлоатацията на най-онеправданите се е превърнала в печеливш бизнес, продължава Франс прес.

Агенцията се позовава на Дарина Обретенова, началник на Икономическата полиция, коментирайки как собственици на фирми, които са свързани с мафията, "забравят" да плащат данъци и такси, а после обявяват за собственици неграмотни лица (предимно от ромски произход), които получават по 200-300 лева, за да "купят" едно такова предприятие и така оцеляват.

Според българското законодателство новият собственик, който неразполага с каквито и да било средства, трябва да плаща дълговете, най-вече към фиска и службите за социално осигуряване, а предишният се измъква безнаказано от задълженията си.

За пример се посочва случай с болен от рак пловдивчанин, който станал собственик на 17 фирми, дължащи на хазната 29.6 милиона лева.

АФП коментира, че мошениците действат и на по-скромно равнище, атакувайки главно възрастни хора. Една от най-ефикасните измами в България, където корупцията е ендемично явление, е да се обадиш по телефона уж от името на съдия, готов да си затвори очите за автомобилна катастрофа срещу подкуп, отбелязва АФП.

Свръхизобретателност

Агенцията споменава и за наскоро разбитата група, която крадеше огромни количества бензин в Бургас: „Кражбата, била тя най-обикновена или находчива и изпипана, също разполага с благодатна почва. Група особено изобретателни престъпници в съучастие с четирима полицаи източила тонове бензин от бургаската рафинерия с помощта на подземен маркуч до тръбопровода, свързващ рафинерията с пристанището", обобщава АФП.

Както и в много други страни, поскъпването на цветните метали превърна кражбата на кабели в процъфтяваща дейност - дотам, че цели квартали остават без стационарни телефони или електричество. В края на август комуникациите между Германия и Азия бяха затруднени за десет часа, тъй като крадци на медни проводници в Ямболска област бяха отрязали по невнимание оптичен кабел, припомня АФП.

Друг вид престъпност създава опасност от жп катастрофи, допълва Франс прес - в Каспичан крадци отмъкнали кабел, дълъг 1400 метра, прекъсвайки комуникациите между няколко гари.

Oще: бензин  измами  кабели  кражби  роми  франс прес 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани