Ипотечните кредити през май 2010 г. са нараснали с 8% спрямо април, но средният размер на кредита е спаднал с около 1600 евро заради намалелите цени на жилищата | webcafe.bg
newscafe

През май кредитите за жилища повече, но по-дребни

Webcafe.bg
14.06.2010, 13:16 (обновена 14.06.2010, 13:40)
къща

В момента най-активните играчи на пазара на имоти са хората на възраст между 26 и 35 години

Ипотечните кредити през май 2010 г. са нараснали с 8% спрямо април, но средният размер на кредита е спаднал с около 1600 евро заради намалелите цени на жилищата, показват данни на дружеството "КредитЦентър".

Средният размер на изтеглените през месец май ипотечни кредити в България е 36 420 евро, докато месец по-рано сумата е била 38 040 евро.

Най-активни потребители на ипотечни кредити и през май са били хората на възраст между 26 и 35 години. Те вече представляват повече от половината кредитополучатели. Хората между 36 и 45 години запазват втора позиция в класацията на активните потребители на кредити, но процентът им продължава да пада и през май е под 30%. Тенденцията най-младите да се активизират пък продължава и те заемат дял от 4.6% от всички кредитополучатели, показва анализът на "КредитЦентър".

Въпреки че на пазара отново се появиха оферти на банки за до 100% финансиране на покупка на имот, до сделки при тези условия се достига трудно, показва анализът. Желанието на клиентите да получат пълната сума в повечето случаи се разминава с реалността на доходите им и стойността на жилището, който купуват.

Освен правилно съобразяване на бюджета и сигурността на работното място, за определяне на процента финансиране ключова остава стойността на имота, неговото местоположение, качеството на строителство и текущото му състояние, посочват консултантите.

"Очакванията са през следващите месеци ипотечни кредити да се теглят предимно за имоти, договорени на по-ниска от средната за района и типа жилище цена", каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "КредитЦентър".

По думите му през май тази година 18% от клиентите са успели да договорят цена, по-ниска от определената от независим оценител. В повечето случаи става въпрос за имоти, закупени с инвестиционна цел, чиито собственици се нуждаят от кеш в кратки срокове.

"Кредит Център" обаче напомня най-важното правило при теглене на кредит, който е и дългосрочен - да направите добра преценка на финансовото ви състояние в период за повече от 10 години.

Най-предпочитаният срок на кредита - между 16 и 20 години

"Когато пристъпвате към теглене на кредит, бъдете сигурни, че имате: добър имот, изгодна цена, сума за вноската, която не надвишава 40% от месечните ви доходи. Освен това отделете сума, равна на минимум 3 месечни вноски на депозит в банка, която при загуба на работа, нередовно изплащане на заплатата или друго, ще ви даде няколко месеца спокойствие, до намиране на изход от ситуацията", съветва Тошев.

Най-предпочитаният срок за погасяване на изтегления кредит продължава да е между 16 и 20 години. Малко над 28% от хората обаче предпочитат по-кратък период - между 10 и 15 години, което означава, че имат по-високи доходи или спестени средства, с които да о сигурят по-голям дял собствено финансиране в сделката.

И през май най-голям дял заемат сделките с финансиране от 50% до 60% . Сходен с месец април остава и процентът на хората, които финансират 60% до 70% от покупката си с ипотечен кредит - малко над 22%. Расте обаче броят на хората, които използват 70% до 80% външно финансиране - тези кредитополучатели представляват почти 1/4 от всички през месец май.

Oще: жилище  имоти  кредити  размер 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани