В сравнение с англичаните шведите имат почти два пъти по-висок брой на оцелели след пет години живот с рак на белите дробове | webcafe.bg
newscafe

Шведи с рак живеят по-дълго от англичаните

Webcafe.bg , По BBC
29.04.2010, 17:29 (обновена 29.04.2010, 17:46)
лекари в операция

Хората с рак в скандинавските страни живеят по-дълго...

Англичаните с диагноза рак на белите дробове имат по-малки шансове да живеят по-дълго отколкото жителите на скандинавските страни. Дали заради начина, по който е устроена здравната система на Острова и в Швеция и Норвегия... 

Публикуваните в сп. "Thorax" резултати показват, че въпреки сходните разходи за здравеопазване, шведите имат почти два пъти по-висок брой на оцелели след пет години живот със заболяването. Това е факт - без значение каква е възрастта и полът на пациента, или колко дълго е било следено състоянието му.

Но, според изследователите, е трудно да се каже каква е причината за тази разлика. Проучените английски пациенти е било по-малковероятно да бъдат подложени на хирургическо и фармацевтично лечение от връстниците им в Швеция и Норвегия. Това би могло да се дължи на забавяне - или когато е трябвало да се потърси медицинска помощ още в началото на заболяването, или на лекарите в откриването на симптомите, или при развитието на болестта.

Международен екип, воден от лекари от Лондонския King's College, проучва повече от 250 000 пациенти от Великобритания, над 18 000 от Норвегия и близо 25 000 от Швеция. Проверява се какъв е броят на оцелелите сред тях в петгодишен срок, като всички пациенти са били диагностицирани с рак на белите дробове между 1996 и 2004 г.

В дългосрочен план броят на оцелелите във всички страни е относително нисък, но за английските пациенти е най-малко вероятно да преживеят. Поне такива са сведенията за броя оцелели за първата година, когато са установени въпросните разлики.

В зависимост от възрастта и пола, шансовете за пациенти с рак на белите дробове в Англия да умрат в първите три месеца след диагностицирането са между 23% и 46% по-високи от тези на пациент в Норвегия. В сравнение с пациентите в Швеция разликата е между 56% и 91%.

В Англия спешните случаи, при които се подозира рак, би трябвало да посетят консултация до две седмици, но за целта пациентите трябва да получат направление от личния си лекар. В Швеция и Норвегия обаче пациентите могат директно да се регистрират при специалист.

Д-р Майк Пийк, специалист по рак на белите дробове и един от авторите на доклада, казва, че разминаванията в броя оцелели, констатирани от изследването, биха били сходни и през 2010 г.

"Не знаем точно защо съществуват тези разлики, но моето усещане е, че в голямата си част те опират до забавяне при диагностицирането. На едно ниво това е свързано с хората, които не разпознават симптомите, смятат, че не би трябвало да безпокоят твърде заетия си личен лекар, или не желаят да бъдат убеждавани във вредата от пушенето. Но има и лекари, които не обръщат сериозно внимание на оплаквания от кашлица например."

Cancer Research UK работят с британското здравно министерство и английската здравна каса по инициатива за осведоменост и ранно диагностициране на рака.

"Въпреки че разликите в лечението може да играят известна роля, ранното откриване на рака на белите дробове би могло да доведе до реална разлика в броя случаи на оцелели след подобно заболяване", казват от организацията.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.