Бизнесът с 5 млрд. лева по-задлъжнял за година | webcafe.bg
newscafe

Бизнесът с 5 млрд. лeва по-задлъжнял за година

Webcafe.bg
14.01.2013, 10:58 (обновена 15.01.2013, 12:22)
Пари

Държавата и общините не бързат да си плащат поръчките

Дълговете на бизнеса са се увеличили с 5 млрд. лева в сравнение с предходната година, като междуфирмената задлъжнялост също расте. Това съобщи в ефира на БНР зам.-председателят на Българска стопанска камара Камен Колев.

Тенденцията на увеличение на задълженията продължава и в края на 2011 г. те надхвърлиха 163 млрд.лв. В сравнение с 2005 г. са по-големи с над 96 млрд. лева или 2.5 пъти. Спрямо 2010 г. прирастът е над 5 млрд. лева, което е 3.3 %.

Според изпълнителния председател на БСК Божидар Данев през 2005 г. на 1 лев БВП е имало 1.58 лв. задължения, през 2009 г. - 2.39 (51% повече спрямо 2005 г.), а през 2011 г. съотношението спада до 2.27 лв., което е с около 5% спрямо 2009 г.

Той посочи, че самият размер на задлъжнялостта не е тревожен, тъй като нарастването й е естествен резултат от работата на икономиката. По думите му причина за тревога е фактът, че близо 80% от междуфирмената задлъжнялост е просрочена. "Именно това блокира възможностите в икономиката за по-висок растеж", категоричен беше Колев.

Той посочи, че държавата е слабо задлъжняла - дългът й е 17-18% от БВП, но това контрастира със задлъжнялост на корпоративния сектор от порядъка на 200% от БВП.

"Потискащият ефект на тази свръхзадлъжнялост в рамките на година се изразява в непостигнат растеж от порядъка на 1.5-1.8% допълнителен растеж, който ние не успяхме да постигнем, поради блокирането на финансовите възможности на бизнеса да оперира даже и на този ограничен пазар с ограничен брой поръчки", обясни Камен Колев. Той все пак допълни, че ръстът на корпоративната задлъжнялост спада и покачването на БВП го изпреварва като темп.

Той посочи, че трябва да се предприемат спешни мерки в посока достъп до финансиране. "Необходимо е да влезе свеж ресурс в тази междуфирмена задлъжнялост. Това е и ускоряване усвояването на евросредствата. Не на последно място, това е разплащането на държавата, на общините към бизнеса по изпълнени обществени поръчки", заяви зам.-председателят на БСК.

По думите му през миналата година тази задлъжнялост на държавни и общински институции към бизнеса се е движела около 350-360 млн. лв. Според него за бизнеса е много важно също и яснотата по възстановяване на ДДС.

Експертът посочи, че голяма част от проблемите произтичат от проектодоговорите по процедурите за обществени поръчки, където има възможности за забавено плащане. "Бизнесът може да участва в една обществена поръчка или да не участва, не може да предоговоря това, което възложителят предлага като срок на плащане", каза Колев. Според него, никой не следи злоупотребата с възможността за забавено плащане и така се появява риск от корупция.

"Ако вие сте човек, близък до властта, могат да ви платят на първия месец, тъй като срокът е примерно до 6 месеца. Но във всички случаи останалите кандидати трябва да предвидят тези разходи за 6-месечното чакане на плащането", обясни Колев.

Oще: бизнес  дългове  задлъжнялост  обществени поръчки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани