Реформаторите искат няколко оставки заради КТБ | webcafe.bg
newscafe

Реформаторите искат няколко оставки заради КТБ

Webcafe.bg
23.09.2014, 16:03 (обновена 23.09.2014, 16:37)
реформаторски блок

Снимка: © reformatorskiblok.bg

Блокът настоява да бъдат изплатени на вложителите гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете в срок от 20 работни дни след влизане в сила на европейската директива за гарантиране на вземанията.

Реформаторският блок обяви имената на конкретни лица като виновници за опъване на държавен чадър над КТБ.

„От месеци сме свидетели на мащабно престъпление срещу дребните вложители в КТБ и срещу българския данъкоплатец. Това има пряко отношение върху икономиката и българския бизнес", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Според него отговорни за ситуацията са председателят на ДАНС Владимир Писанчев, вътрешният министър от кабинета „Орешарски" Цветлин Йовчев, който е предишен председател на ДАНС, главният прокурор Сотир Цацаров, бившият финансов министър Петър Чобанов и шефът на КФН Стоян Мавродиев. Сред обвинените са още БНБ, всички компетентни органи на кабинета „Орешарски" - най-вече финансовото министерство и НАП.

Според Радан Кънев това дава известен отговор защо бившият финансов министър води 2 листи на ДПС на настоящите парламентарни избори.

„Конкретно споменатите лица не трябва да участват в разследването за КТБ", посочи още Кънев.

Блокът настоява да бъдат изплатени на вложителите гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете в срок от 20 работни дни след влизане в сила на европейската директива за гарантиране на вземанията. Те настояват за незабавни действия и по осребряване на активите и изплащане на негарантираните влогове по реда на закона.

Блокът предлага кризата със затворената банка да бъде разрешена, като се изолират причинителите на кризата от справедливото решение на проблема, разследването да бъде възложено на авторитетна международна компания с опит във финансовите измами; публичност от резултатите на международното разследване; проследяване на паричните преводи и блокиране на закупените с тях активи.

Oще: банка  банки  бнб  дсб  ктб  радан кънев  реформатори  реформаторски блок 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани