"Хорсгейт" стигна до Румъния | webcafe.bg
newscafe

"Хорсгейт" стигна до Румъния

Webcafe.bg
11.02.2013, 10:35 (обновена 11.02.2013, 21:55)
КОне

Снимка: © Getty Images

Конско месо, открито в готова "телешка лазаня", не само хвърли в смут домакините във Великобритания,  но се оказа крупна схема за незаконен износ от Румъния, където преди две години избухна епидемия по конете.

В някои от телешките полуфабрикати на "Findus" и "Comigel" се оказало, че се съдържа изцяло конско месо. Проверява се дали има опасни за здравето съставки, макар че някои политици на Острова твърдят точно това.

Имаше и предложения да се забрани временно вносът на месо от ЕС, но от британското екоминистерство обявиха, че това не е възможно.

ДНК тестове разкриха, че има случаи, в които скритото съдържание на конско месо достига почти 100%. Проблемът засегна не само търговската мрежа, но и популярни заведения, предлагащи сандвичи, лазаня и всевъзможни продукти, съдържащи месо.

Във Франция шест големи търговски вериги вече изтеглиха съмнителната лазаня. Лондон пък на няколко пъти обяви, че ще стигне до дъното на скандала и вероятно ще го отнесе към европейските институции.

Случаят бе коментиран от румънския президент Траян Бъсеску, според когото нечисти интереси се опитват да дискредитират за дълго време страната.

Засегнатите производители също се готвят за съдебна битка, тъй като твърдят, че са измамени от подизпълнителните. Във Франция конското месо е по-евтино от говеждото.

Подозирана връзка с мафията

В скандала "Хорсгейт" се оказаха замесени фирми от Франция, Холандия, Кипър и Люксембург, подозирана е и връзка с италианската мафия. До момента северната ни съседка е проверила 25 кланици.

Брюксел наложи забрана върху износа на живи коне от Румъния през 2011 година, когато страната бе засегната от заразна болест по животните - т.нар. конски СПИН. Заразата принуди много фермери да се преориентират към износ на заклано и охладено конско месо.

Освен това, огромна част от конете, които все още продължават да се използват в земеделието на Румъния, заминават към кланиците, когато остареят достатъчно.

Според в. "Обзървър" има сериозни подозрения за сериозно участие на организирани престъпни групи с международен обхват. Източници от индустрията за обработка на конско месо казват пред изданието, че има свидетелства как полската и италианската мафия въртят измами за милиони британски лири, при които конско месо се предлага като говеждо. Някои от тях не изключват и участие на престъпни структури от Русия и балтийските държави.

"Обзървър" съобщава и за твърдения, че ветеринари и служители на кланици и предприятия за производство на храни са изнудвани да издават документи, представящи месото като говеждо, докато всъщност то е по-евтиното свинско или конско.

Още резултати от проверките - на 15 февруари

В опит да успокоят потребителите участниците са се съгласили да увеличат ДНК тестовете на свои продукти и стоки и британският министър на околната среда, прехраната и селските въпрос Оуен Патерсън  ги е помолил да публикуват резултатите веднъж на три месеца. 

Според Патерсън, водеща роля в справянето с проблема трябва да имат търговците, защото тяхна е крайната отговорност какво предлагат. Последният път, когато правителството в Лондон е извършило ДНК тестове за конско месо, бе през 2003 г., когато следи бяха открити в колбаси, на които не бе обявено подобно съдържание. 

Първите данни за проверки на смляно и кълцано месо ще бъдат обявени на 15 февруари и прогнозите са, че те ще разкрият още случаи.

Oще: векобритания  кланници  коне  конско месо  лазаня  румъния  храна 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани