Oбщественото мнение: Джулиан Асанж не е престъпник | webcafe.bg
newscafe

Хората по света не смятат Асанж за престъпник

Webcafe.bg
27.04.2011, 13:13 (обновена 27.04.2011, 13:39)
асанж

Снимка: © Getty Images

Сред държавите, склонни да подкрепят съдебно дело срещу Асандж, са още Южна Корея, Великобритания, Индия, Индонезия, ЮАР, Германия, Русия и Аржентина

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж не е престъпник и не трябва да бъде обвиняван от американското правителство за публикуването на хиляди секретни документи на властите в САЩ, сочат резултатите от проучването на общественото мнение в 24 държави, цитирани от "Ройтерс".

Изследването, проведено от компанията за маркетингови изследвания "Ipsos", сочи, че 79% от анкетираните са много добре запознати с дейността на WikiLeaks, две трети от тях смятат, че срещу Асанж не бива да се повдигат обвинения, а 3/4 подкрепят усилията на организацията да предоставя на обществото конфиденциални правителствени или комрпомативни документи.

Проучването е проведено онлайн сред близо 19 000 души между 2 и 14 март. В него са участвали граждани от Аржентина, Австралия, Белгия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Великобритания, Унгария, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Полша, Русия, Саудитска Арабия, ЮАР, Южна Корея, Испания, Швеция, Турция и САЩ.

Интервюираните американски граждани са доста по-критични. От запознатите с WikiLeaks близо 70% смятат, че Асанж трябва да бъде обвинен, а 61% са против действията на скандалния сайт.

Сред държавите, склонни да подкрепят съдебно дело срещу Асанж, са още Южна Корея, Великобритания, Индия, Индонезия, ЮАР, Германия, Русия и Аржентина.

Oще: джулиан асандж  престъпник  проучване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.02.2011, 16:59

2 Милко Желев | 28.04.201120:49

Марк Зукърбърг, създателят на Фейсбук, предостави личните данни на милиони хора на корпорациите - Личност на 2010 на списание Тайм. Джулиан Асандж разкри мръсните тайните на корпорациите пред целия свят - враг №1.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

1 Бойко Стефанов | 27.04.201115:46

Присъединявам се убедително към хората от света.

Престъпници има всекидневно във уийкиЛийкс, но те са описани там, защото това е място за тяхното описване, благодарение на Асанж.

Присъединявам се към каузата на отворения достъп, на отговорността, свободата и живота, които виждам да защитава и Асанж. как да не се солидаризирам с него, като виждам моето кред близко с неговото.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани