ЕК призова към твърдост по отношение на "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

ЕК призова към твърдост по отношение на "Южен поток"

Webcafe.bg
13.06.2014, 15:40 (обновена 13.06.2014, 16:12)
Гюнтер Йотингер

Снимка: © BGNES

Гюнтер Йотингер иска ЕС да говори на един глас и да е единен срещу Русия

Европейската комисия и Русия са прекратили преговорите си за газопровода „Южен поток", заяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер.

„Ние получихме мандат от страните-членки, за провеждане на преговори с Русия. Тези преговори се провеждаха на работно ниво. Към момента те не се провеждат, поради простата причина, че руските партньори се обърнаха към Световната търговска организация. Те поставят под въпрос съответствието на европейското законодателство с правилата на СТО", каза Йотингер.

Той призова държавите от Европейския съюз да проявят твърдост и да останат единни пред Русия след спирането на "Южен поток". Така според ЕК ще принудят "Газпром" да спазва европейското право.

"Не Комисията е лошата. Ние прилагаме правилата, които вие одобрихте.Руснаците познават много добре европейските правила, но не ги приемат", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. По думите му ЕС трябва да "говори на един глас" и да не се огъва пред руснаците, за да "им доставим удоволствие".

Изявлението беше направено по време на срещата на министрите на енергетиката на 28-те държави членки в Люксембург. Той призова италианските власти да не се оставят Русия да диктува политиката им.

Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" е ръководен от консорциум между руската газова компания "Газпром" и иу ЕНИ. Газопроводът трябва да свърже Русия с България през Черно море, заобикаляйки Украйна, за да доставя газ на европейските страни - Гърция, Италия, Сърбия, Унгария, Словения и евентуално Австрия.

Oще: газ  газопровод  гюнтер йотингер  европейски съюз  ек  енергетика  ес  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани