Пернишкият университет отвори | webcafe.bg
newscafe

Само 63 студенти в Пернишкия университет

Webcafe.bg
12.10.2010, 12:00 (обновена 12.10.2010, 14:12)
бойко борисов

Държавните университети чакат пари от държавата и не проявяват самоинициатива да се самофинансират, като разработват европроекти, каза министър-председателят Бойко Борисов, който откри днес частния ВУЗ в Перник

Премиерът Бойко Борисов похвали днес пернишките вузисти, че не мрънкат за пари като държавните университети, отложи почетната титла "Доктор хонорис кауза на Европейския политехнически университет" - било рано, дръпна реч и си тръгна. Подариха му почетен плакет.

Държавните университети чакат пари от държавата и не проявяват самоинициатива да се самофинансират, като разработват европроекти, каза министър-председателят.

Днес официално се откри първата учебна година в Европейския политехнически университет в Перник, за чието създаване бабуваха президент и премиер. В новия ВУЗ се чакат 350 студенти от страната и чужбина. Според официално съобщение таксата е 3000 евро. Отличниците нямало да плащат такса.

Първата академична година на университета започва с едва 63 студенти и 10 преподаватели на трудов договор. Желаещи да се обучат в пернишкия университет има от Турция, Нигерия, Камерун, Египет и други. Те ще започнат обучението си по-късно заради визови проблеми.

След като се израдва, че новият ВУЗ няма да иска пари от държавата, Борисов заяви, че метрото ще стигне до Перник, а скоро ще е готова и автомагистрала "Люлин".

Този университет се роди с усилията на хора, чиято положителна енергия беше оценена правилно от държавата, заяви Тошко Кръстев - президент на университета и даде думата на ректора Христо Христов. Европейският политехнически университет е замислен като многонационален университет, изтъкна той. Висшето учебно заведение в бъдеще ще разкрие нови специалности в областта на енергетиката и бизнеса.

Хубаво е, че ни подценяват в началото. После като мине време, съжаляват, изтъкна премиерът. За две-три години имате шанс да се наложите, каза той и обеща да помага на пернишкия ВУЗ.

Знам, че ви чакат много трудни години, заяви и от своя страна просветният министър Сергей Игнатов. По думите му университетът трябва да се докаже, за да искат младите хора да учат в него. Игнатов прогнозира, че в следващите 10-15 години ще има български вузове, които ще се напълнят с чуждестранни студенти.

Университетът е и бизнес начинание, не е манастир, изтъкна той по повод критиките, че висшето образование се превръща в бизнес. Игнатов посочи още, че 37 държавни университета чакат средства от държавата. Финанси обаче не стигат и затова се обмисля законодателна инициатива вузовете да се сливат и така да имат повече средства.

Обученията в пернишкия университет ще стават с дискусии в малки групи, както и чрез видео конферентна връзка, когато преподават чуждестранни преподаватели. Христо Христов заяви, че университетът е първият у нас, в който ще се изучава предмета "Европейски ценности и култура".

Ако ви интересува...

Според решение на правителството от юли т.г. в новооткрития частен Европейски политехнически университет (ЕПУ) в Перник ще може да бъдат приети 465 студенти. От тях 300 ще се обучават в образователно-квалификационната степен "бакалавър" и 165 - в магистърска степен. Приемът е утвърден с поправка в правителственото решение от месец май 2010 г. за определяне броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища у нас.

Капацитетът на университета, определен от Националната агенция за оценяване и акредитация, е 1800 студенти и докторанти.

Учредителите на новия частен университет са община Перник и фирмите "Инвестек" ЕООД и "Бългериън пропъртис" ООД. 

Мрънкащите ВУЗ-ове - на студено

"Мрънкащите", по думите на премиера, но затова пък пълни със студенти държавни ВУЗ-ове, ще мръзнат. НАТФИЗ, художествената академия и консерваторията излизат в принудителна ваканция през студените месеци, защото няма пари.

На 21 ноември Националната академия за театрално и филмово изкуство се заключва до 14 февруари, съобщи вчера вестник "24 часа". През това време служители и преподаватели минават в неплатен отпуск за целия декември, а студентите - в дървена ваканция.

Приетите още на 6 юли т.г. антикризисни мерки поставят НАТФИЗ в доста сериозно положение - седмичните лекции на преподавателите се увеличават драстично, субсидиите за ремонти и актуализации на инвентара намаляват с до 80%, а работните заплати се свиват с 13%. Театралните репетиции, чийто процес не може да се прекрати, ще се правят на сцените на различни софийски театри, пише авторът на публикацията Буряна Божинова.

ВАЦ-овото издание съобщава, че на 17 октомври Националната художествена галерия организира търг с картини на студентите си, за да си помогне сама в кризата. При всяка първа продадена творба 60% отиват за академията, а при всяка следваща печалбата е за автора.

НХА затваря врати на 6 декември до средата на януари. Според ректора проф. Светослав Кокалов художествената академия ще успее да удържи положението тази година, но при още по-редуциран бюджет догодина няма да стане.

Засега се ограничава вечерният достъп до ателиетата, за да се пести ток. 170 000 лв. не достигат за преподавателски заплати, а докторантите едва сега са взели августовските стипендии. "Извънкласни дейности" през зимата няма да има.

"Не можем да спрем парното, защото, ако температурата падне под нулата, роялите ще се съсипят, после не можем да купим нови", каза проф. д-р Момчил Момчилов, ректор на Националната музикална академия.

Консерваторията може да излезе в принудителен отпуск януари и февруари. Семестърът там започна на 15 септември и свършва на 20 декември. Може да приключи и още по-рано, а новият да се открие по-късно.

"Не ни достигат парите за заплати, намалили сме до минимум хоноруваните часове. При нас съотношението студенти-преподаватели е 2:1. В някои от часовете има цигулар, корепетитор, професор - за един студент. Бюджетът е намален с една трета. Догодина имаме 90-годишен юбилей, но не ни дадоха парите за ремонт. Опитваме се да разберем правителството, но не знаем къде отидоха парите", казва ректорът пред "24 часа".

Oще: бойко борисов  вуз  перник  сергей игнатов  студенти  университет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани