Журналисти са сезирали комисията по корупцията в ЕП за Борисов | webcafe.bg
newscafe

Журналисти са сезирали комисията по корупцията в ЕП за Борисов

Webcafe.bg
24.06.2012, 11:19 (обновена 24.06.2012, 17:33)
бойко борисов

Снимка: © Sofia Photo Agency

В сигнала се настоява Комисията да проведе публично изслушване на свидетели, сред които Джулиан Асанж за автентичността на докладите, изтекли в Wikileaks

Специалната комисия по организирана престъпност, корупцията и изпирането на пари към Европейския парламент (CRIM) е сезирана от журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов и от правозащитника Петър Пенчев от Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская" за подозренията за криминално минало на премиера Бойко Борисов, които се разкриват в американските дипломатически доклади, както и в обясненията на подсъдимите Васил Костов - Кеца и Сретен Йосич, съобщи сайтът Биволъ.

В сигнала се настоява Комисията да проведе публично изслушване на свидетели, сред които Джулиан Асанж за автентичността на докладите, изтекли в Wikileaks, разследващия журналист от Тагесцайтунг Джон Гетс, разкрил че информацията за Борисов е подадена от ЦРУ, подсъдимите Васил Костов - Кеца и Сретен Йосич, зам.-директора на ОЛАФ Васил Киров, директора на Европол Роб Уейнрайт и премиера Бойко Борисов.

Конкретно авторите се позовават на разкритията в два дипломатически доклада на посланик Джон Байърли:  НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ: ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ, СЕНЧЕСТИ ВРЪЗКИ, в който пише, че американската служба SIMO идентифицирана впоследствие като ЦРУ е потвърдила връзка на премиера със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. и доклад за българската банкова система, в който са посочени няколко банки, които се занимават с пране на пари и кредитиране на свързани лица, като сред тях е и СИБАНК, тогава собственост на г-жа Цветелина Бориславова, за която пише: "Има също така и притеснения за някои от авоарите, които Борисов вече е прекарал през тази банка".

Вносителите на сигнала се позовават на правомощията на Комисията да подпомага усилията на ЕС за борба с корупцията и организираната престъпност, като за тази цел тя може "да установи необходимите контакти, да извършва посещения и да организира изслушвания с институциите на Европейския съюз и с международните, европейските и националните институции, с националните парламенти и правителства на държавите членки и на трети държави, с представители на научната общност, предприятията и гражданското общество, както и с участниците по места, с организациите на жертвите, с длъжностните лица, участващи в ежедневната борба с организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари, като правоприлагащи органи, съдии и магистрати, както и с участниците от гражданското общество, които насърчават култура на законност в трудни области."

"Фактът, че върху премиера на държава членка на ЕС тежи сянката на такива подозрения, придобили общественост в световен мащаб, е скандален и вреди на публичния образ на целия Европейски съюз... Вярваме, че разследването на Комисията по този конкретен случай ще хвърли светлина върху преплитането на интересите на организираната престъпност с висши политици и ще отправи политическо послание както към държавите членки, така и към държавите със статут на кандидати за членство в ЕС, че няма да бъде прикривано дори и най-малкото съмнение за съпричастие на обществени фигури към организираната престъпност, корупцията и изпирането на капитали."  Това пишат в заключение Петър Пенчев, Асен Йорданов и Атанас Чобанов.

Специалната комисия по организирана престъпност, корупцията и изпирането на пари към Европейския парламент има едногодишен мандат с възможност за удължаване за шест месеца и беше създадена през март 2012 г., след приемането на резолюция на Европейския парламент от 25 октомври 2011 г. Председател на комисията е депутатът от АЛДЕ Соня Алфано.

Oще: асанж  бойко борисов  корупция  цру 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

3 Bobby_gBG | 25.06.201212:52

А да - аз също смятам че подобни "доказателства" са просто смешни, няма да минат в никой съд. Всичкото това е просто черен ПР.

С което нямаше да имам проблем, ако не бях сигурен че автора му са боклуците от Б(К)СП. Нещастниците твърдо, последователно и непоколебимо си действат по целта - омерзяване на народа, насаждане на мнението че "всички са маскари", и накрая като падне избирателната активност до към 30-40% - завземане на властта чрез гласовете на сенилни пенсионери и купените цигани, които пак ще си гласуват всичките, независимо от избирателната активност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 25.06.201212:46

Ъхъ, и аз т`ка си помислих... Понеже всичко това не се знаеше още преди да се избере ББ дори за кмет, камо ли като си създаде партия...


Аман от червена сволоч... Пак заради дребни нещастни и жалки опити да хвърлят кал върху някой вътрешен противник (дори да си го е заслужил), пилеят тонове помия върху България...


Още повече като се има предвит техните престъпници дето съсипваха държавата 4 години колко още по-долни са.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 24.06.201217:12

Не вярвам SIMO да си плюе в суратя - с тия аргументи и материали няма да стане, а има и съвсем общоизвестни, които май не са споменати. Прегледах в Биволъ, естествено няма как да видя оригинал, но така ми се струва - не е достатъчно издържано.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани