Правят незаконни плажове за жълти стотинки | webcafe.bg
newscafe

Правят незаконни плажове за жълти стотинки

Webcafe.bg
16.01.2013, 10:51 (обновена 16.01.2013, 11:30)
Варна. багери и трудовите хора

Снимка: © БГНЕС

"Правото на ползване" може да се използва за създаването на частни плажове

След аферата „Дюнигейт" и разкритите продажби на апетитни държавни парцели по морето, беше разкрита още една схема - фирми получават право на ползване на гори по морето за жълти стотинки, съобщава „Бивол".

Като пример сайтът за разследваща журналистика посочва комплекса „Санта Марина" на входа на Созопол. Той е построен в защитена зона по Директива 92/43 на ЕЕС за опазване на дивите птици. Данни от имотния регистър показват, че комплексът има договор за право на ползване на 14 декара гора от държавния горски фонд, като тя е на самия бряг.

През юни 2009 г., в края на управлението на Тройната коалиция, „Санта Марина" получава безплатно право на ползване на 11 декара гора по реда на стария Закон за горите. В него се предвиждаше това да става за "извършване на дейности, свързани с дълготраен и краткотраен отдих", но без застрояване.

През 2011 г. е сключен нов договор с Министерството на земеделието и храните, вече оглавявано от актуалния министър Мирослав Найденов. Към 11-те декара е добавен още един терен от 3.5 дка., като това става по реда на новия Закон за горите.

По принцип такива договори се сключват за срок от 30 г. и от документите в Агенцията по вписванията е видно, че "Санта Марина" е заплатила за това право по 6.3 лева на квадрат или при срок от 30 години: 21 стотинки на година. Според закона, платено право на ползване се учредява единствено в случай на търсене на подземни богатства (Чл.69 ал. 1. т.1). или за разполагане на пчелини. Останалите възможности са за научна дейност и археологически проучвания, но за тях учредяването е безплатно.

Познати лица

Председателят на Контролната комисия на ГЕРБ Десислава Танева е била в управителния съвет на акционерното дружество "Фоукал Пойнт Инвестмънт" до своето избиране за депутат през 2009 г. 95,68% от "Фоукал Пойнт" са собственост на "Феърплей Интернешънал". "Феърплей" от своя страна е собственик на комплекса "Санта Марина".

Не е известно „Фоукъл Пойнт" да са разположили пчелини или да добиват подземни богатства в крайбрежната гора. Според „Бивол", по-интересна е възможността да се огради гората и да се ограничи преминаването през нея. Така достъпът до брега се затапва и фактически се създава частен плаж за почиващите в комплекса.

Това е в разрез с Конституцията, според която плажната ивица е изключителна държавна собственост.

Oще: гори  дюнигейт  заменки  право на ползване  санта марина  частни плажове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 16.01.201319:01

Гадини, навсякъде само гадини ...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани