Изтичането на СРС-та няма спиране | webcafe.bg
newscafe

Изтичането на СРС-та няма спиране

Webcafe.bg
02.01.2014, 11:20 (обновена 02.01.2014, 11:36)
Подслушване

Бойко Рашков заяви, че бюрото за контрол над подслушването няма да зависи от която и да е партия

Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства (СРС) ще затегне контрола над подслушването, но все така няма гаранция, че няма да има злоупотреби с него. Това стана ясно от думите на председателя на новата държавна структура Бойко Рашков в ефира на БНТ.

„Много е сложно да се установи дали събраната информация от СРС в пълен обем се предоставя на възложителя. Това е технически въпрос. Онова, което се събере в хода на едно проследяване, дали цялата информация ще бъде подадена на заявителя - това е сложен, голям въпрос. Той не е само правен проблем", посочи той и заяви, че тепърва ще се работи по въпроса.

„Като че ли стана модерно в България да се изнасят секретни материали. Всички тези деяния са инкриминирани в законодателството", каза Рашков. По думите му когато служители на държавата нарушават закона, те трябва да носят същата отговорност, както и гражданите.

Бойко Рашков посочи още, че основната задача на неговото ведомство е да контролира самите процедури за използване на СРС, като всеки случай ще бъде наблюдаван по-скоро документално, отколкото непосредствено. Въпреки това, членовете на бюрото ще могат да посещават всички органи, които използват СРС и на място да се запознаят с подробности около конкретното подслушване.

„Непосредствени проверки са правени и преди и не е никак трудно да се провери в един материал на една служба дали конкретните искания са били обосновани и дали дадено средство е било използвано по законен ред. Могат да се направят съответните изводи", отбеляза Рашков.

"Много хора не разбират резултатите, които се получават със СРС-та, правната им стойност. Само въз основа на тях не би могло да бъде осъдено нито едно лице - такъв е законът", припомни още той.

Бойко Рашков коментира и принципа на финансовата обосновка за употреба на СРС. Той предвиждаше всяко ведомство, което иска използване на специални разузнавателни средства, да плаща от бюджета си за тях. Тази практика ще бъде въведена чак от началото на 2015 г.

„Моята убеденост е, че ние твърде късно заговорихме за финансова обвързаност между този, който поръчва и този, който прилага СРС. България, която е с най-нисък бюджет от ЕС, си позволява лукса да прилага СРС без оглед на бюджета. Органите, които заявяват СРС, не са подготвени в бюджетно отношение за това", заяви Рашков.

Той подчерта, че новото бюро за контрол на СРС не зависи от никоя политическа сила и законовите промени от средата на 2013 г. гарантират, че вътрешният министър вече няма да има пряк достъп до събраните чрез подслушване данни.

Националното бюро за контрол над СРС ще се отчита в края на всеки месец пред парламента.

Oще: бойко рашков  подслушване  специални разузнавателни средства  срс  финансова обосновка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани