България и еврозоната. Болен здрав носи | webcafe.bg
newscafe

България и еврозоната. Болен здрав носи

Димитър Събев , Дарик Финанс
20.12.2011, 16:43 (обновена 21.12.2011, 08:45)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Симеон Дянков разкритикува МВФ, че не се е справил добре с финансовата криза в ЕС, и обяви, че няма да помага на недисциплинирани държави...

Може би 2 млрд. евро ще струва на България аспирацията за дружба с еврозоната - тази цифра беше спомената тази сутрин в ефира на Българското национално радио като вноска от страна на България в подготвяната съвместна програма с Международния валутен фонд.

Със сумата от 200 млрд. евро, която страните от Европейския съюз ще съберат помежду си и ще предоставят на МВФ, Фондът от своя страна ще помага на закъсалите членки на еврозоната, които не могат да плащат дълга си.

След като на последната си среща на 9 декември лидерите на Европейския съюз взеха такова решение, остава отделните членки на Съюза да изпълнят задълженията си. Три четвърти от сумата - 150 млрд. евро - ще осигурят 17-те във валутния съюз.

На останалите 10 страни членки, сред тях е и България - предстои да осигурят останалите 50 млрд. евро.

БНР потърси коментара на шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова и отговорите й бяха в смисъл, че министър-председателят на България Бойко Борисов действително е "поел ангажимент".

Конкретна сума за участието на България в спасяването на еврозоната Менда Стоянова не посочи, но каза, че предстоят дискусии и консултации в парламента и правителството.

По последните статистики на Евростат, България има равнище на живот над два пъти под средното за Европейския съюз (съответно още по-ниско от това в еврозоната), като покупателната способност в България е едва 44% от средната за ЕС през 2010 г.

Действително, за разлика от редица европейски държави, България разполага с парични ресурси, тъй като валутният борд ни принуждава да гарантираме всеки лев в обращение, както и средствата за гаранция стабилността на банковата система и фискалния резерв на правителството, с валутни резерви.

България разполага с известно количество ресурси също и защото много преди последната световна криза работи в режим на "строги икономии", за които  повечето страни в еврозоната и в ЕС само говорят.

Именно заради българските "строги икономии" на страната ни й липсва тази инфраструктура и организационна подготвеност, поради която чуждите инвестиции ни заобикалят, а Шенгенската зона остава недостижима.

Днес министрите на финансите на страните от еврозоната ще проведат телефонни разговори за дълговата криза. По изключение, в конферентния им разговор ще участват и министрите на държавите членки от ЕС извън еврозоната. Тема на този разговор ще е именно въпросът за предоставяне на заеми на МВФ.

Коментира се, че богатата Великобритания няма да иска да участва в тази схема с онези 30.9 млрд. евро, които Брюксел търси от Лондон. Разбира се, Великобритания е силна в политическо отношение и може да си позволи твърде много неща, които София сякаш не може.

Румъния изглежда също ще се отърве от вноската за спасяване на еврозоната - Букурещ заявяви, че тъй като вече се възползва от спасителна програма на МВФ, няма да бъде принудена да плаща. Данните на Евростат показват, че жизненият стандарт на румънците е по-висок от този на българите.

Въпросът е каква е цената на тези 2 млрд. евро за българската икономика - поддържаща най-ниска цена на труда в ЕС и съответно с най-бързо свиващо се население в целия свят, по данни на ООН - и какво ще получим насреща от Европа?

Вторият въпрос, който за България в момента всъщност изглежда по-важен, е редно ли е да се взема политическо решение в размер на над 5% от БВП на страната, без плюсовете и минусите от него да бъдат поставени преди това на публично обсъждане?

Oще: българия  еврозона  ес  криза  мвф  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.02.2011, 22:47

3 Христо Буюклиев | 21.12.201112:21

Монката и Бокича да развързват кесията, че да влизаме и ние в списъка за помощи!
Ха, нашите пенсионери кретат с по 50-100 евро пенсия, а бюджетът вместо да им я повиши ще дава пари да подпомага гръцките и испанските пенсионери с по 600-800 евро пенсии! Бе, не щете ли и последния залък от устат ни да вземете?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2011, 10:16

2 чичо Манчо | 21.12.201111:53

До пича по-долу - абе, остави, че ще се разпадне, ама ще ни завлече и с доста пари и то нас - най-бедните. Щото от 2007 досега май устойчиво сме си нетен платец и нищо повече.
Не знам Тиквата, Д(р)янков и сие каква я мислят, но дадат ли тези 2 млрд., за да ги лапат гнусните гърчоля и сие паплач, дупце да им е яко на следващите избори Бесен
Ето тук е времето и мястото, ако има някой мъж в управлението на БГ, да покаже ясно и недвусмислено на ЕС един стилизиран графичен знак с 3 елемента с явно изявен среден такъв а, не не не!! Бесен
И не само да им го покаже, но и ясно и разбираемо (щото те ивропейците не обичат много ясните послания и директния изказ) да обясни, че не е нито справедливо, нито честно да искат каквито и да било пари от нас и то не само сега, но и за вбъдеще, поне докато не стигнем средната за ЕС покупателна способност (ако естествено дотогава ЕС го има, да) Намига
Абе с думи прости, що не си е...... м....та
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

1 iii_krv | 20.12.201121:58

Абе това си се знаеше още в началото- щом България влезе в европейския съюз, и разпадането му е въпрос на време!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани