Икономиката ни тръгна назад | webcafe.bg
newscafe

Икономиката ни тръгна назад

Webcafe.bg
14.08.2013, 12:33 (обновена 14.08.2013, 16:08)
Безработни

Над половината - 55.8% от безработните, са трайно безработни - повече от една година

Икономиката е отбелязала спад от 0.1% през второто тримесечие на тази година спрямо първото. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо същото тримесечие на миналата година статистиката отчита минимален ръст от 0.2%.

В номинално изражение достигнатият брутен вътрешен продукт през второто тримесечие е 19.321 млрд. лева.

Реализираната брутна добавена стойност е 16.683 млрд. лв., като най-голям дял формира секторът на услугите (61.2%), следван от индустриалния (32.9%) и аграрния сектор (5.9%).

Данните за второто тримесечие показват, че прогнозата за годишен ръст от 1.9%, дадена от кабинета на Бойко Борисов, няма да бъде изпълнена - и това беше ясно и при приемането на бюджет 2013 миналия декември.

Актуализацията на бюджета, която трябва да бъде прегласувана на 16 август, е направена при ръст от 1%.

С 6.8% се е увеличила безработицата през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година и е достигнала 12.9%. Година по-рано тя е била 12.3%.

През второто тримесечие на 2013 г. регистрираните безработни са 437.3 хил. души при 409.5 хиляди година по-рано.

Спрямо първото тримесечие на 2013 г. безработицата намалява, което може да се обясни и със сезонната заетост през летните месеци. За първите три месеца без работа са били 452.6 хил. души.

Над половината - 55.8% от безработните, са трайно безработни - повече от една година. Най-многобройната група сред безработните са хората със средно образование - 242.6 хил. души.

Безработицата сред завършилите основно образование е 26.1%, а сред висшистите - 6.6%.
Най-висока е безработицата в Североизточна България - 17.1%, следвана от Северен централен район - 15.6%. Най-ниска е в Югозападен район, където е и София - 9.7%.

Eврозоната отбеляза растеж

Силният растеж в двете най-големи страни в еврозоната, Германия и Франция, помогна на валутния съюз да излезе от рецесията през второто тримесечие на 2013 г., потвърждавайки очакванията за плахо възстановяване, предаде Ройтерс. Според данни на Евростат еврозоната е отбелязала ръст от 0.3% в периода април-юни.

Германската икономика е нараснала с 0.7% благодарение на частното потребление и потреблението, отчетено от държавния сектор. Това е най-силният растеж на БВП от началото на 2012 г., като експертите очакваха по-умерен растеж от 0.6 на сто.

Брутният вътрешен продукт на Франция неочаквано е нараснал с 0.5% през второто тримесечие, което е най-силният растеж от първото тримесечие на 2011 г.

Испанската икономика обаче е отбелязала спад от 0.1%, а италианската и холандската - от 0.2%. Португалия излезе от рецесията с увеличаване на брутния вътрешен продукт с 1.1% през второто тримесечие, отчитайки растеж за първи път от над две години.

В Испания и Италия обаче същи има признаци на подобрение, като темповете на свиване на икономиката са намаляли.

В Кипър икономическата дейност отново се е свила с 1,4% през второто тримесечие след спада с 1,7% през първото.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен коментира тези данни с думите, че възстановяването на икономиката е "на една ръка разстояние". Той обаче призова държавите членки на валутния съюз да продължат реформите.

"Не трябва да забравяме, че милиони европейски граждани продължават да страдат от кризата. Няма място за триумфалност", посочи от своя страна еврокомисарят за финансовите услуги Мишел Барние и също призова за "продължаване на структурните реформи за консолидиране на растежа". Той припомни, че структурните реформи не са синоним на строги икономии.

"Не, строгите икономии не са следваната от Комисията линия. А реформите, финансовата регулация и координацията на нашите политики", заяви Барние в Туитър и призова "да си вземем най-сетне заедно поуките от кризата и от слабостите ни".

Спрямо второто тримесечие на 2012 г. с отчитане на сезонните фактори БВП е намалял с 0.7 на сто в еврозоната. През предходното тримесечие показателят се понижи с 1.1 на сто.

 

Oще: безработица  българия  бюджет  данни  еврозона  икономика  нси  растеж  статистика 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.