Ранното пенсиониране ще закъснее | webcafe.bg
newscafe

Ранното пенсиониране ще закъснее

Webcafe.bg
03.01.2014, 10:25 (обновена 03.01.2014, 10:30)
Адемов

Снимка: © sofia photo agency

Адемов призова бизнесът да помогне като предложи повече работни места

Ранното пенсиониране, обещано предизборно от БСП и записано в програмата на правителството може и да остане в сферата на добрите пожелания. Това стана ясно от думите на социалния министър Хасан Адемов. В ефира на bTV той заяви, че „резки движения" в тази посока биха застрашили фискалната стабилност на страната.

Той посочи още, че за пенсии отиват 8.1 млрд. лв. годишно, от които 5 млрд. лв. са от данъци, а не от осигурителни вноски.

"Ако имаме проблеми на пазара на труда и продължим с ранното пенсиониране, ще изпаднем в ситуацията да не плащаме и този нисък размер на пенсиите. Замразяването на възрастта и стажа са мерки за увеличаване на дефицита, трябва да съхраним финансовата стабилност на пенсионната система и да разположим отделни мерки във времето", заяви Адемов. По думите му пенсионната система в последните години е използвана за решаването на проблемите в други сектори.

Министър Адемов все пак остави вратичка за мярката, като посочи, че програмата на кабинета е за 4-годишен мандат и отделните действия по нея трябва да се съобразят с демографската криза, фискалната стабилност на страната и препоръките на Европейската комисия.

„Ако смятате, че всяко правителство може да изпълни цялата си програма за 6 месеца, това означава да сме някакви вълшебници. Ако продължим в тази посока, означава, че искаме да сринем финансовата система, а това правителство няма такива намерения", подчерта той.

Адемов посочи още, че бизнесът трябва да има по-активна роля, след като държавата се е разплатила с него: „Той трябва да реши проблемите. Ако хората са заети, няма да имат нужда от ранно пенсиониране". По думите на министъра, трябва да се направи избор между ранното пенсиониране и 2-та млрд. евро пари от ЕС за квалификация и преквалификация.

Нов разнобой

На 18 декември 2013 г. окончателно бяха отхвърлени и промените в Кодекса за социално осигуряване, които бяха свързани с ранното пенсиониране. Текстовете бяха внесени от председателя на БСП Сергей Станишев.

Лидерът на европейските социалисти през последните дни заговори отново за предизборните си обещания, сред които освен ранното пенсиониране беше и въвеждането на по-висок подоходен данък за средната класа. На 2 януари зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев заяви, че партията му няма да подкрепи идеята.

Oще: данък богатство  пенсии  пенсиониране  сергей станишев  фискална стабилност  хасан адемов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани