600 са опасните язовири, започват проверки | webcafe.bg
newscafe

600 са опасните язовири, започват проверки

Webcafe.bg
11.02.2012, 13:22 (обновена 11.02.2012, 14:14)
язовир

Около пет милиона лева са необходими за най-спешните мерки, за да се направи превенция и оценка на риска на опасните малки язовири, каза проф. Димитър Тошев, ръководител на Катедра "Хидротехника" в УАСГ

В идните десет дни ще бъдат проверени около 600 язовира, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в предаването "Седмицата" по Дарик.

Инспекцията започва днес с проверка на "Кричим" и "Въча", след като от тази седмица Министерството на икономиката пое контрола върху язовирите.

До 20 февруари ще приключи проверката на всички тях и ще се прецени кои да бъдат изпуснати частично или напълно и къде да се коригират съоръженията.

Правителството реши да прехвърли управлението на всички язовири в страната на икономическото министерство след бедствието в село Бисер.

Трайков поясни, че решението на кабинета не означава, че държавното дружество "Язовири и каскади" ще стане собственик на всички язовири в страната, а само ще ги контролира.

Регистърът на язовирите в България ще бъде изготвен от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още следващата седмица трябва да бъдат готови списъците за състоянието на язовирите, тогава ще се вземе решение за мерките дали ще е необходимо пълно или частично изпускане на водите и къде ще се правят корекции.

Държавата поема лидерството чрез предписанията и контрола, но на местно ниво кметовете и областните управители трябва да си свършат работата с почистването на речните корита и тяхното укрепване.

Попитан кой е собственикът на язовир "Иваново", чиято стена се скъса и стана причина за трагедията в село Бисер, Трайков отговори, че не е негова работа да отговаря на този въпрос.

"В момента това не ме интересува, а е важно да не се случват повече такива неща. Не ме интересува и не е мой ангажимент да търся кой колко процента има от язовира. Важното е да свърша моята работа", категоричен бе Трайков.

По-рано от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. През следващите 24 часа се очаква речните нива да останат без съществена промяна, посочват още от екоминистерството.

Oще: инспекция  трайчо трайков  язовири 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани