Валери Тодоров преизбран за шеф на БНР за още 3 години | webcafe.bg
newscafe

Валери Тодоров преизбран за шеф на БНР

Webcafe.bg
28.05.2010, 12:15 (обновена 28.05.2010, 16:16)
Уляна Пръмова и Валери Тодоров

Снимка: © БГНЕС

Валери Тодоров вече може да вдигне шампанско за втория си мандат като шеф на БНР, чака се наследникът на Уляна Пръмова в БНТ

Съветът за електронни медии преизбра Валери Тодоров за генерален директор на БНР. На 29 май изтича неговият първи мандат, но той има право и на втори.

Изборът бе проведен публично и с явно гласуване. Валери Тодоров получи 8 гласа "за".

За поста се кандидатираха неговите предшественици Поля Станчева, която изкара два мандата като генерален директор на националното радио и сега е общински съветник от ГЕРБ, Александър Велев, който също е бивш директор на БНР, както и Николай Ангелов, Чавдар Стефанов, Ивайло Малинов, Анета Милкова, Гергина Дворецка и счетоводителката Жени Гаджалова.

До финала освен Тодоров достигнаха и Александър Велев и Ивайло Малинов, но осемте присъстващи членове на регулатора подкрепиха единодушно преизбирането на Тодоров. Деветият член на СЕМ - Бойчо Кулински от квотата на президента, отсъстваше по болест.

Без нито един глас още на първия тур от процедурата останаха Жени Гаджалова, Николай Ангелов и Гергина Дворецка.

Според председателя на СЕМ Георги Лозанов журналистите от БНР подкрепят Валерий Тодоров за втори мандат. И в този смисъл това е избор, който ние направихме под натиск, но как оценяваме този натиск е отделен въпрос, каза Лозанов. По думите му можело много хора в радиото да мислят по друг начин, но да ги е страх да го кажат.

"Страхът има цена и в 2010 година страхът се нарича Валерий Тодоров", заяви Лозанов.

Валерий Тодоров обаче отхвърли коментара на Георги Лозанов.

"Намерете ги тези колеги, изслушайте ги, дайте им трибуна да кажат от какво се страхуват. Аз уплашени в радиото не съм видял. Както видяхте, и на 4 май имаше една дискусия, сега също, нито един уплашен от радиото не дойде. Не знам, явно са много уплашени, след като не са дошли да си изразят мнението. Надявам се пред вас няма да се плашат да кажат от какво се страхуват и какво се случва", заяви Тодоров.

През юли СЕМ трябва да избере и нов генерален директор на БНТ. Вторият последователен мандат на сегашния директор Уляна Пръмова изтича през септември, но се оттегли от поста преждевременно.

Не е ясно обаче в какъв състав СЕМ ще направи избора. След като парламентът прие членовете на СЕМ да са петима, вместо девет и да нямат право на два последователни мандата, днес президентът Георги Първанов върна промените в Закона за радиото и телевизията.

Oще: бнр  валери тодоров  генерален директор  сем  шеф 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.