България реагира на кризата в Украйна със седем мерки | webcafe.bg
newscafe

Седем мерки пазят България от кризата в Украйна

Webcafe.bg
04.03.2014, 19:40 (обновена 04.03.2014, 20:45)
орешарски

Снимка: © webcafe.bg

Пламен Орешарски ще участва на насрочен за четвъртък извънреден Европейски съвет.

Седем мерки във връзка с кризата в Украйна прие на днешното си заседание Съветът по сигурността към Министерски съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. Съветът беше свикан от министър-председателя Пламен Орешарски във връзка със ситуацията в Украйна.

Ще създадем национален щаб, който ще бъде отговорен да наблюдава процесите в Украйна и да планира мерки, които да минимизират вредните въздействия спрямо Република България, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, цитиран от агенция "Фокус".

Приетите мерки са:
1. Създаване на Национален щаб за мониторинг на обстановката в Украйна и предприемане на мерки за управление и минимизиране на рисковете за сигурността на страната.
2. Оценка на състоянието на запасите на страната от природен газ и нефтопродукти, както и възможностите за реакция при краткосрочно или средносрочно спиране на доставките от Украйна или трайни затруднения в работата на Лукойл –Нефтохим Бургас.
3. Разработване на Национален план за реагиране при бежанска вълна от Украйна.
4. Преглед и актуализация на плановете и мерките за реагиране в България поради евентуални аварии или радиационно замърсяване на територията на Украйна, което би могло да засегне България.
5. Засилване на мерките за граничен и митнически контрол върху граждани стоки или товари от или към Украйна по отношение на трафик на оръжие или стоки с възможна двойна употреба.
6. Провеждане на балансирана външна политика на нашата страна по отношение на конфликта в Украйна.
7. Преглед на плановете за пренос на свежо и отработена ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй. Разработване на алтернативи.

Целта, с която премиерът свика съвета е изработването на единна позиция на България относно кризата в Украйна. Той ще участва на насрочен за четвъртък извънреден Европейски съвет, на който държавните и правителствените ръководители ще обсъдят конфликта между Русия и Украйна.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани