2 млн. деца в света жертви на сексуално насилие | webcafe.bg
newscafe

2 млн. деца в света жертви на сексуално насилие

Webcafe.bg
03.02.2012, 10:46 (обновена 03.02.2012, 19:36)
дете, негърче, плач

Снимка: © Getty Images

Стотици хиляди деца от бедни семейства стават жертви на сексуално насилие и трафик

Близо 2 млн. деца годишно са експлоатирани сексуално и въвлечени в порнография в световен мащаб, показват данни от анализ на Риск Монитор.

Жертвите в 80-90% от случаите са момичета между 13 и 18 години, повечето без родители, от социални домове. Става въпрос за деца от много бедни и маргинализирани семейства. Най-голямо е търсенето на проституиращи деца в Холандия, Белгия, Франция, Австрия, Италия и Германия. Около 15% от жертви на трафик в България са роми.

Страната ни е източник и по-малко транзитна страна или крайна дестинация в международната търговия с плът, по оценка от годишния доклад за борба срещу трафика на хора на Държавния департамент на САЩ.

Децата между 6 и 13 г. от ромските гета попадат са поставени под натиск и най-напред започват да просят и крадат - по данни на Върховната касационна прокуратура.

Според анализа на Риск Монитор към проституция се поддават предимно малолетни и непълнолетни от градовете по крайбрежието на Черно море и в граничните райони. Концентрацията на нощни барове и дискотеки и интензивния поток от хора до магистрали, пристанища и гранични пунктове стават катализатор на детската проституция и сексуалнатата експлоатация.

Анализаторите на Риск Монитор припомнят за триковете, с които се примамват деца: фирми, които уж набират персонал за работа у нас или чужбина, обучения или курсове, агенции за "запознанства" и т.н.

В България също действа методът lover boy - трафикантите и сутеньорите поробват жертвите си като ги правят финансово и психологически зависими. Насилието и заплахите все по-малко се пускат в употреба, прилагат се меките методи на работа - влюбване, материален стимул.

Главна роля е дава на т.нар. "първо момиче" - то се ползва с доверието на трафиканта, контролира проституиращите и събира заработеното. Така самият трафикант остава в сянка.

Констатациите на експертите на Риск Монитор са, че организираните групи все по-прецизно избират кака да действат, за да запазят огромните печалби, които се трупат при нисък риск - и в България, и в Европа въобще.

През последните години между 10 и 20% от децата в Европа са жертви на сексуално насилие.

През май 2006 г. базата данни на Интерпол е съдържала фотографски доказателства за над 20 000 деца, подложени на сексуална експлоатация за създаване на порнография. В повечето случаи ставало дума за нови снимки, тоест - за скорошни или текущи случаи на сексуално насилие, пишат от Риск Монитор.

Независимо от вида на конкретната сексуална експлоатация, борбата срещу нея е много трудна и поради това, че жертвите се срамуват да споделят преживяното.

ЕС предвижда нов закон, който от една страна да облекчи разследването на сексуално малтретиране на деца, а от друга да улесни преследването на клиентите на проституиращи деца и на престъпниците, използващи интернет за предлагане на секс услуги или детска порнография на територията на съюза.

Например, когато един човек вече е бил осъждан за подобни престъпления, но след присъдата си продължава да бъде източник на опасност, вече ще може да се налага европейска забрана за контакти с потенциални жертви (например забрана за работа като учител) в целия ЕС.

Oще: българия  деца  ес  жертви  малолетни  насилие  престъпления  проституция  риск монитор  роми  сащ  трафик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.09.2011, 12:05

4 axsbf | 03.02.201216:28

Към Kalina Stamatini:
Вестник се пише с "т", а оттам и весТникарска, а буТка се пише с "Д".
Не е ли по-добра идея до всяка вестникарска будка, павилион за цигари или подобно да има и по един буквар за такива като Вас? Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 12:05

3 axsbf | 03.02.201216:24

Към Kalina Stamatini
Вероятно това е добре изпробвана и потвърдена от Вас терапия? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2011, 12:52

2 Kalina Stamatini | 03.02.201216:09

В днешно време си мисля....на всеки ъгъл, весникарска бутка, спирка.... да има по един психолог/психиатър и хората да си се лекуват постоянно.... Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 12:05

1 axsbf | 03.02.201214:24

Трудна борбата с тези престъпления?!? Дрън-дрън. Трябват просто по-строги закони и по-сурови наказания. Които и ефективно да се прилагат, разбира се! Например заловеният/заловените да се занимават с това да бъдат третирани като извършили престъпление от нивото на предумишлено убийство. Защото за всяко едно малтретирано така дете това си е убийство - на живота, психиката, развитието му!
Какви са тези глупости като забрана да бъдат в потенциално опасна близост до евентуални жертви. Все едно да плашиш кучето с луканка?
Хайде стига бе, как може толкова важни проблеми да се обсъждат в толкова несериозна статия, в която дори посочената статистика е спорна.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани