Такса електромер ни чака от 1 юли 2011 г. | webcafe.bg
newscafe

Такса електромер ни чака от 1 юли догодина

Webcafe.bg
25.11.2010, 14:19 (обновена 25.11.2010, 14:47)
електричество

Снимка: © ЧЕЗ

Такса „мощност" ще бъде въведена най-рано от 1 юли следващата година, като всяко от електроразпределителни дружества ще определи собствена сума, която потребителите ще плащат

Такса "мощност" ще бъде въведена най-рано от 1 юли следващата година, като всяко от електроразпределителни дружества ще определи собствена сума, която потребителите ще плащат.

Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БНР.

Той даде пример как може да се изчисли новата такса за мощност на електромерите, ако електроразпределителните дружества въведат такса в размер на 5% от цялата сметка за ток.

"Зависи каква ви е сметката. Ако сега плащате средно по около 100 лв. ток месечно, това означава 5 лева, които ще бъдат постоянна такса и 95 лв. за енергия", обясни Семерджиев.

Той коментира, че при тези потребители, които ползват имоти и съответно електроенергия сезонно може да се търси и друг механизъм за разпределение. Възможно е например да се въведе предплащане, което е също възприета форма в много страни.

"Те най-много товарят постоянните разходи на компаниите, тъй като сега се плаща за потребена енергия", каза председателят на ДКЕВР.

Той добави, че първоначално таксата можело да бъде 5-10%, а след това да нарасне до реалната стойност, която да покрива инвестициите на ЕРП-тата.

Oще: дкевр  електромер  ерп  такса мощност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани