Светът е станал по-щедър, България - не | webcafe.bg
newscafe

Светът е станал по-щедър, България - не

Webcafe.bg
20.12.2011, 13:59 (обновена 20.12.2011, 18:50)
Япония, криза

Снимка: © Getty Images

Възстановяването на общностите може да се окаже далеч по-трудно от възстановяването на финансовите пазари

Светът е станал по-щедър и милосърден през последните 12 месеца, показва "КАФ Дарителски Индекс 2011". Това е най-голямото до момента изследване на дарителството в световен мащаб, съобщиха от Фондация "Помощ за благотворителността в България".

Индексът използва данни за дарителското поведение на хората в 153 държави, като покрива 95% от населението на земята.

Проучването измерва три аспекта на дарителството - на пари, на време (доброволчество) и оказването на помощ на непознат.

Световният дарителски индекс показва класация на нациите по света според комбиниране на стойностите на тези три показателя. Дарителският индекс за 2011 г. е 32,4%, в сравнение с 31,6% през 2010 г.

С 2% повече хора по света помагат на непознат, с 1% е нараснало доброволчеството.

Съгласно проучването най-благотворителната държава е САЩ. Ирландия е на второ място, а на трето - Австралия. Челната десетка продължава с Нова Зеландия, Великобритания, Холандия, Канада, Шри Ланка, Тайланд и Лаоската народна демократична република.

На последно 153-о място в света по благотворителност е Мадагаскар, а България, както и миналата година, се нарежда сред държавите в последната група. Страната ни е на 145-о място, след като през 2010 г. беше на 141-о място. Общият дарителски индекс на страната ни е 17%. Хората, дарявали пари, са 13%, доброволците са 5%, а 32% са помагали на непознат, което е и най-често срещано като поведение през 2011 г. според проучването

С 1% по-малко хора са дали пари за благотворителност, отколкото през 2010 г., като сигурна причина за това са финансовите сътресения в световен мащаб, но почти половината от световното население (47%) е помагало на чужд човек. За сравнение, по-малко от три от всеки десет души са давали пари за благотворителност (29%) или са били доброволци всеки месец (21%).

"Откритието, че милиони повече хора в световен мащаб са дали oт своето време на други хора през тази година, в сравнение с 2010 г., показва, че по-голямата част от хората в света - въпреки различията на националност, вяра и култура - наистина ги е грижа за другите в тяхната общност", казва Джон Лоу, главният изпълнителен директор на КАФ (Charities Aid Foundation).

Фактът, че даренията са по-малки и по-рядко, е едно от трагичните последствия от финансовата криза. Спадът на даренията означава по-малко помощ при бедствия, по-малък достъп до чиста вода, добра хигиена и прилично жилище, както и намален капацитет на грижите за най-уязвимите групи в обществото.

Джон Лоу коментира, че възстановяването на общностите може да се окаже далеч по-трудно от възстановяването на финансовите пазари. Затова е от жизненоважно значение правителствата по света да предприемат необходимите стъпки за насърчаване на дарителството и подкрепата към благотворителните организации.

Oще: благотворителност  дарения  доброволчество  щедрост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2011, 11:34

1 Мирчов | 22.12.201109:41

"С 2% повече хора по света помагат на непознат, с 1% е нараснало доброволчеството." - И аз искам да ми плащат да правя проучвания и да установявам напълно безмислени неща. Това увеличение ли е ?!? Че то само статистическата греша...може да го докара толкова.

луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани