Специалният надзор ще срине КТБ според Иван Костов | webcafe.bg
newscafe

Специалният надзор ще срине КТБ според Иван Костов

Webcafe.bg
20.08.2014, 12:32 (обновена 20.08.2014, 12:45)
бнб

БНБ води КТБ към несъстоятелност, твърдят Иван Костов и проф. Емилия Миланова

Специалният надзор на БНБ води КТБ към несъстоятелност, а удължаването му влошава състоянието на кредитния портфейл на банката.

За това предупреждават Иван Костов и проф. Емилия Миланова (бивш подуправител на БНБ) в доклад на "Лаборатория управление на рискове".

Според изводите на анализа, БНБ неправилно поставя проблема за капиталовата адекватност на КТБ в момента, в който банката изпитва проблем с ликвидността.

Според данните за състоянието на КТБ, активите на банката към 30 юни 2014 г. (10 дни след поставянето на банката под специален надзор) са 6,896 млрд. лева. В сравнение с предходния месец те са намалели с 9,7%.

"Въпреки намалението показателите за капиталова адекватност продължават да отговарят на изискванията на Регламент 575/2013/ЕС за капиталовите изисквания и на Наредба 8 на БНБ за капиталовите буфери в банките", пише в доклада.

Наложените от БНБ крайни ограничения, обаче, са довели до неизпълнение на задължения в размер на над 291 млн. лева, начисляване на просрочени лихви на клиентите на КТБ и преквалифициране на кредити в по-рискови групи.

Едва в края на миналата седмица БНБ разреши на КТБ и дъщерната й банка Виктория (бивша Креди Агрикол България) да осъществяват някои банкови дейности за целите на погасяването на кредити. Решението беше взето на 15 август, или 8 седмици след началото на специалния надзор.

Последствията от специалния надзор върху КТБ и обезценяването на капитала на банката могат да доведат до процес в международен съд срещу България.

Ако делото бъде спечелено от акционерите, ще бъдат уважени всички подобни искове от вложители и други клиенти на банката, пишат авторите на доклада.

Миланова и Костов обвиняват БНБ, че няма готовност да води преговори с акционерите в банката, като в същото време не подготвя информация за решаване на проблема.

"УС на БНБ си дава сметка за системния риск за банките, фиска и икономиката от несъстоятелността на 4-та банка в страната с 8,81% от активите на кредитната система. Но не е в състояние да го предотврати", заявяват авторите на доклада.

Oще: активи  банка  бнб  вложители  емилия миланова  иван костов  капитал  кредити  ктб  лаборатория управление на рискове  ликвидност  риск  специален надзор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 20.08.201422:58

Едно нещо е безспорно ясно - това, което прави БНБ и държавата в нейно лице е най-неадекватното в цялата ситуация Усмивка
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани