Руските спецслужби посочиха "Ал Кайда" като подпалвач | webcafe.bg
newscafe

Руските спецслужби: "Ал Кайда" е и подпалвач

Webcafe.bg, по РИА Новости
03.10.2012, 11:51 (обновена 03.10.2012, 20:30)
Ал Кайда

Ал Кайда вече и подпалвач

Организацията "Ал Кайда" стои в основата на големите горски пожари, избухнали тази година в страни-членки на Европейския съюз.

Сериозни пожари бушуваха тази година в Гърция, Италия, Испания, Франция, Португалия, Черна гора, Сърбия, Хърватия и България. Като основна причина бяха посочени високите температури и/или човешка небрежност.

"В рамките на стратегията си, известна като "хиляди пробождания", "Ал Кайда" е използвала и горските пожари в страни от ЕС". Това заяви в Москва шефът на ФСБ Александър Бортников при откриване на 11-ото съвещание на шефовете на спецслужби и правоохранителни органи от държави-партньори на ФСБ.

Според Бортников използваният от "Ал Кайда" метод позволява да се нанасят сериозни икономически - и морални - щети без да е необходима сериозна предварителна подготовка, техническо оборудване и значителни финансови загуби.

Бортников обясни, че е минимална вероятността подпалвачите да бъдат заловени от спецслужбите. По думите му за засилена дейност в тази посока свидетелстват появилите се на екстремистки сайтове и форуми инструкции за организация на "горски джихад", в това число и препоръки кои са най-ефективните места за подпалване и начини за оттегляне от мястото, обхванато от огън.

Шефът на ФСБ заяви, че на преден план в дейността на спецслужбите излиза заплахата от разпространение на вълна от тероризъм в Близкия изток и Северна Африка.

Наред с това Бортников отбеляза, че международните терористични организации умело използват вътрешнополитическите конфликти за целите си. "Процеси, задвижени от тези сили, застрашават стабилността на цели региони, а вероятните последици са заплаха за цялата световна общност", каза той.

Oще: александър бортников  ал кайда  ес  пожари  спецслужби  тероризъм  фсб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 04.10.201212:06

pepe,
Не съм бил свидетел,нито пък съм историк за да запечатам истината от първо лице.Просто харесвам един телевизионен канал-History,който предполагам,че е Британски,и следя серията From East to West.Може би съм наивник,но там аргументите звучат напълно убедително и ги приемам.Защото не само,че не съм бил свидетел на събитията,но и не познавам никой на 5 хиляди години.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 03.10.201217:31

Чичифоне, сериозно? Интелекта и математиката?
Ползваме /силно усъвършенствани/ цифри, които се наричат арабски, защото арабите са ги пренесли в Европа от мястото, където са се появили, което е някъде в близкия изток, но едва ли Арабския полуостров. Друго какво? Вярно е, че са имали времето си - когато Европа е била в Тъмните векове, обаче не са измислили математиката - такава са имали в Шумер, Вавилон, древна Елада... и със сигурност Джу-тата, които са леко маниакални на тая тема - част е от свещените им книги.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 03.10.201212:45

Ако казаното в материала е истина,то отново доказва пред света,че интелекта и математиката са тръгнали да го покоряват тъкмо от арабският свят.Сега нека да му мислят онези държави,които си имат правителства,по-глупави дори и от нашето.Защото ние,все пак,черпим с пълни шепи от интелекта на генерал-пожарникар!
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани