Турция пак приема български яйца и млечни продукти | webcafe.bg
newscafe

Турция пак приема български яйца и млечни продукти

Webcafe.bg
16.04.2013, 11:53 (обновена 16.04.2013, 12:20)
яйца

Големият пазар на южната ни съседка се отвори след 16-годишна пауза

Износът на яйца и млечни продукти от България за Турция се възобновява, съобщиха от Министерство на земеделието и храните. След 16-годишно прекъсване, пред българските производители отново се отвори големият пазар на южната ни съседка.

През 1997 г. турските ветеринарни власти наложиха забрана за внос на яйца и млечни продукти от България. Тя беше вдигната след продължителни преговори между Българската агенция по безопасност на храните и турското Министерство на храните, земеделието и животновъдството на Турция. Двете страни договориха сертификати за износ на яйца и млечни продукти от мляко от крави, овце, кози и биволи.

В условията на криза и спадащо потребление, българските производители търсят нови пазари, за да могат да се развиват. Представители на хранителния бранш коментират, че ако разчитат само на продажбите си в България, много бързо биха излезли от бизнеса. Това би  оставило без поминък хиляди семейства.

Много от фирмите в млечния сектор изпитват финансови затруднения, а срещу изтеглените си преди кризата кредити има заложени цели предприятия. Отделните фермери пък трудно достигат до крайните потребители заради нормативни спънки и това облагодетелства посредниците и по-големите производители.

Наред с това повечето от българските ферми продължават да не отговарят на изискванията на ЕС за хигиена. Крайният срок за новите правила беше отлаган на няколко пъти след протести на животновъди и изтича през декември т.г.

С новите изисквания все още не са се съобразили около 80 000 ферми. Макар повечето да са малки, в тях са почти половината от общия брой животни за страната - над 200 000. Ако не успеят да приложат разпоредбите на ЕС, фермите ще бъдат затворени.

Евроизискванията се отразиха и на птицефермите, заради изискванията за големина на клетките, довели до поскъпване на яйцата през 2012 г.

Oще: мзх  мляко  турция  яйца 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани