Пълните театри тежат на държавата | webcafe.bg
newscafe

Пълните театри тежат на държавата

Webcafe.bg
27.09.2013, 13:22 (обновена 27.09.2013, 17:44)
Петър Стоянович

Снимка: © Sofia Photo Agency / Юлиана Николова

10 млн. лв. са предвидени за сценични изкуства за 2014 година

Министърът на културата Петър Стоянович обмисля промяна във финансирането на театрите, тъй като държавата е натоварена покрай увеличената им посещаемост. В момента държавата дава субсидия срещу продаден билет.

„Тази система не е съвършена. Тя е била въведена, за да увеличи пазарното съревнование и свободата на това съревнование вътре в гилдията", обясни Стоянович, отчитайки първите 100 дни от работата си като министър.

Така на практика не се дават достатъчно гаранции за качеството на представленията, а и много театри започнали да намалят цените на билетите, за да привлекат зрители, а чрез тях - държавна издръжка.

„Не би трябвало да се борим само на принципа зрител-билет-възвръщаемост на парите, без да обръщаме внимание на художествения продукт", изтъкна Стоянович. Предстоят разговори с Министерството на финансите, за да се види какви промени могат да бъдат направени в начина на финансиране.

Зам.-министър Васил Василев допълни, че става въпрос за промяна в политиката при формирането на бюджета в сферата на сценичните изкуства.

„Досега бюджетът се формираше на базата на показатели в рамките на три месеца. В едно тримесечие един културен институт може да има, например, добри показатели, но той може да е и с лоши показатели, които повлияват по-нататъшното му финансово състояние", обясни той.

Културният министър обеща обществен дебат за големите археологически обекти, за които в момента нямало достатъчно пари. Като успех той отчете възобновения диалог с неправителствените организации и творческите гилдии.

Стоянович и екипът му ще работят за приемане най-накрая на Национална стратегия по култура, повече европейско финансиране, дигитализация на движимото културно наследство, промени в Закона за авторските права и др.

Oще: билети  култура  петър стоянович  сценични изкуства  театър 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани