Дежа вю: Брюксел подхваща обществените поръчки у нас | webcafe.bg
newscafe

Брюксел подхваща обществените поръчки у нас

Webcafe.bg
01.11.2013, 14:09 (обновена 01.11.2013, 15:32)
пари, плащане

Снимка: © Sofia Photo Agency

Процедурите за директно договаряне при обществените поръчки у нас са толкова много, че и Брюксел се впечатли

В края на ноември в България пристига проверка от дирекция "Вътрешен пазар и услуги" на Европейската комисия заради обществените поръчки.

Причината за това са общинските поръчки и процедурите за директно договаряне, които бият на очи, тъй като са твърде много.

Известна е практиката на държавните институции да разбиват поръчки на по-ниски стойности, за да паднат под задължителния праг. Според Закона за обществените поръчки (ЗОП) поръчка се обявява, когато стойността е над 10 000 лева.

Предстои в началото на идната година Европейският парламент да одобри промени в сферата на обществените поръчки. Целта е да бъде улеснен достъпът на малките и средни предприятия до тези публични средства.

В официалното съобщение на ЕК се казва, че "Комисията е загрижена за ситуацията с обществените поръчки и сме в контакт с властите, за да им помогнем за по-добри резултати, особено предвид стратегията за по-добро използване на национални и европейски средства, като се увеличи конкуренцията и се намали корупцията". Такъв механизъм вече е бил установен с румънските власти.

По думите на изявление на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова вчера, най-сериозният проблем са поръчките с един кандидат, където има съмнения за нагласени условия.

Според анононимни източници на "Капитал", Програмата за развитие на селските райони е на мушката заради високия процент корекции - между 3 и 4%, което е признак за системен проблем.

Изданието смята, че той може и да се задълбочи, тъй като от програмата продължават да пренасочват средства към малките общини: в края на миналата година те получиха над 700 млн. лева, а същото се очаква да се случи и в края на т.г. Причината е, че малките общини по програмата получават до 50% аванс и така евентуалните проблеми с тези пари се отлагат за края на периода.

Oще: брюксел  българия  ек  зоп  обществени поръчки  проверка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани