Шефът на МИ5 нападна "Гардиън" | webcafe.bg
newscafe

Шефът на МИ5 нападна "Гардиън"

Webcafe.bg
09.10.2013, 11:57 (обновена 09.10.2013, 12:17)
Едуард Сноудън

Шефът на контраразузнаването нe спомена името на Едуард Сноудън, но точно той разкри как функционират програмите за електронен шпионаж, чрез които се следят милиони хора.

Генералният директор на британското контраразузнаване яростно разкритикува медийните публикации, с които бяха разкрити широкомащабните програми за електронно наблюдение на Великобритания и САЩ. Според Андрю Паркър, в.Guardian е „направил подарък" на терористите и е причинил „огромни щети" на борбата с тях, като е дал трибуна на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън.

В най-пламенната защита на правителствения шпионаж до момента, шефът на МИ5 заяви, че е „пълна безсмислица да се твърди, че комуникацията на всички хора е била обект на наблюдение". Той посочи, че възможността британските служби да прехващат гласовия и Интернет трафик на терористите е „от жизнена важност за безопасността на държавата и нейните граждани".

Паркър не спомена директно името на „къртицата" Сноудън, но е ясно, че изказването му е продиктувано от аферата, която се смята за най-големия пробив в западните служби през последните години. Нейният мащаб стана ясен, когато приятелят на журналист от Guardian беше задържан на летище „Хийтроу" и у него бяха открити 58 000 секретни файла, предоставени от американеца.

Повечето от тях така и не бяха публикувани, а други бяха унищожени след акция на властите в редакцията на вестника. Въпреки това, известната до момента информация показва, че в името на борбата с ислямските екстремисти, британските служби са имали достъп до информацията в практически всеки мобилен телефон в страната, като в един момент системите им са обработвали по 39 млрд. единици информация дневно.

Oще: андрю паркър  едуард сноудън  ми5  подслушване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани