И целодневно училище от 1 до 7 клас | webcafe.bg
newscafe

И целодневно училище от 1 до 7 клас

Webcafe.bg
28.12.2010, 11:43 (обновена 28.12.2010, 12:33)
училище

Снимка: © Оля Желева

В новия закон за училищата ще бъдат създадени възможности за автономия на учебните заведения, за да могат те наистина да имат пълна свобода при определяне на политиката си, твърди зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Децата от първи до седми клас ще могат да ходят по цял ден на училище, съобщава в днешния си борой в. "Труд".

Според информация в изданието тази промяна е записана в последния вариант на новия законопроект за училищното образование и трябва да влезе в сила от учебната 2011-2012 г. Ще става постепенно и ще е по избор на децата и техните родители, обяснява пред "Труд" зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

От еврофондовете вече има договорени 180 млн. лв. за въвеждането на целодневните учебни занятия. Парите ще бъдат дадени първоначално на 700 училища, в които има около 136 000 ученици. Това са предимно учебни заведения в по-малките населени места. Обучението ще бъде разделено на два модула. Първият ще е за редовните часове, а вторият - за самоподготовка, игри и участие в извънкласни дейности.

За учениците ще има осигурено столово хранене, платено от държавата. Сега това е направено за първокласниците, за които то е безплатно (родителите дават символични суми към купоните, когато са поискали в менюто да има повече пресни салати или плодове), уточнява "Труд".

Училищата ще получат средства за преоборудване на материалната си база. За училищата, които са на две смени, директорите ще трябва да направят и допълнителна организация на учебния процес. Този проблем засяга най-вече гимназиите в големите градове. В Пловдив например има 88 училища, от които 39 са на две смени. В областта те са общо 212, от които 13 са на смени.

"Целодневната организация е записана в програмата на ГЕРБ и ще я изпълним", обяснява зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. След приемането на законопроекта ще стане ясен и редът, по който тя ще се въвежда за випуските. Според разчета парите ще трябва да стигнат до 2014 г.

В законопроекта изрично е записано, че 10-и клас става задължителен и без него не може да се получи шофьорска книжка. Другата промяна е, че се разписва правото на родителите чрез училищното настоятелство да одобряват учебниците по различните предмети.

Всичко става с участието на родителите, казва Милена Дамянова пред „Труд": „ Не можем да говорим за промени в образованието без темата за семейството. В новия закон за училищата ще създадем възможности за автономия на учебните заведения, за да могат те наистина да имат пълна свобода при определяне на политиката си. Това е истинската философия на промяната."

Oще: закон  образование  родители  ученици  училище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.