България и Румъния, мизерните челници | webcafe.bg
newscafe

България последна по БВП в ЕС

Webcafe.bg
20.06.2013, 09:50 (обновена 20.06.2013, 12:14)
Пари

България и Румъния, мизерните челници

България и Румъния са на челните места по бедност в Европейския съюз, показват данните на Евростат за 2012 г.

Според европейската статистическа служба нашата страна и северната ни съседка сме на последно място по брутен вътрешен продукт на глава от населението в ЕС.

У нас БВП е едва 47% от средния за 27-те страни от ЕС и близо шест пъти по-нисък от този на страната с най-добри показатели - Люксембург. Румъния е непосредствено преди България с 2% разлика.

От Евростат отбелязват, че не брутният вътрешен продукт на глава от населението, а индексът на реалното индивидуално потребление дава най-точни данни за благосъстоянието на дадена държава. Този индекс поставя на последно място в класацията Румъния, а България - с 1% пред нея.

Традиционно с най-висок стандарт, освен Люксембург, са Австрия, Холандия, Великобритания, Германия и скандинавските страни.

На другия полюс, малко преди България и Румъния, се подреждат Литва, Латвия, Естония, Полша и Унгария.

От друга страна Чехия, Словакия и Словения вече изпреварват финансово затруднени стари страни членки като Гърция и Португалия по БВП на глава от населението.

Oще: бвп  бедност  българия  евростат  ес  индекс  класация  реално индивидуално потребление  румъния 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани