Между 12 часа и 14 часа днес ще бъде нормализирано електрозахранването към Южното Черноморие | webcafe.bg
newscafe

Токът на Черноморието - доставен в 13.40 часа

Webcafe.bg
24.07.2010, 11:49 (обновена 25.07.2010, 11:42)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обеща на туроператорите и собственици на хотели и заведения до 21 часа тази вечер аварията да бъде отстранена и ток да има...

Между 12 часа и 15 часа днес ще бъде нормализирано електрозахранването към Южното Черноморие, съобщи изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов. Шефът на НЕК е на мястото на аварията, която остави от четвъртък вечерта без ток района между Обзор на Северното Черноморие и Несебър - на Южното. 

Така и стана - в 13.40 часа аварията беше отстранена и електроснабдяването нормализирано. Потърпевши бяха клиентите на Е.OH и ЕVN.

Пред БНР той обаче не гарантира, че подобни аварии няма да се повторят в следващите дни и седмици. Според Първанов електропреносната мрежа в този регион е силно амортизирана, и явно отчетените от електроразпределителните дружества инвестиции не отговарят на реалните.

Късно снощи икономическият министър Трайчо Трайков се е срещнал в курорта "Слънчев бряг" с хотелиери и туроператори от засегнатите курорти, пред които обеща отстраняването на аварията да приключи до 21 часа тази вечер. Това е крайният срок по нормативната уредба.

"Аварийните екипи свършиха блестяща работа, но скъсаният проводник е на 35 години, а при такъв вид съоръжения се допуска, че полезният живот е около 30 години", заяви икономическият министър Трайчо Трайков. Според него основният проблем е, че през последните 10 години не се е инвестирало в подмяна и поддръжка на мрежата, а в интересни и екзотични проекти, като "Белене" и "Цанков камък".

В курортния комплекс Слънчев бряг в момента има близо 300 000 туристи и "хаосът е тотален", както коментират в курорта. Заради липсата на ток собственици на заведения и хотели изхвърлят огромни количества продукти. Чуждестранни туристи вече искат анулиране на резервациите си и обезщетения.
 
Вече е изправен новият стълб, който заменя дефектиралия на 110-киловолтовия електропровод "Галатея", обясни Първанов, цитиран от БТА. Започнало е присъединяването на проводниците от първа, втора и трета фаза, като се очаква то да приключи към обяд или ранния следобед и до 14 часа захранването да бъде възстановено.

Работата на аварийните екипи е била забавена и от проливния дъжд, валял вчера в района на варненското село Приселци, където се намира прекършеният стълб.

От Централното диспечерско управление на НЕК към района, засегнат от аварията чрез обходни далекопроводи се подава захранване с мощност до 100 мегавата, като ограничението на потреблението на север от Бургас е до 40 мегавата, а на юг от Варна - до 15 мегавата.

По думите на Първанов нормалното потребление за този район в пикови часове е до 160 мегавата. Диспечерските управления на Е.ОН и ЕВН са тези, които извършват ограниченията на потреблението по места, като това се прави по важност на потребителите, обясни още изпълнителният директор на НЕК.

Oще: авария  мрежа  нек  ток  трайчо трайков  туроператори  черноморие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани