ДСБ и СДС също посрещнаха хладно предложението на "Атака" за таван на лихвите по кредити, преди ден - и БНБ | webcafe.bg
newscafe

Синята коалиция: Някои си мечтаят да сринат борда!

Webcafe.bg
01.06.2010, 13:54 (обновена 01.06.2010, 19:35)
мартин димитров

Има хора с огромни задължения в лева, чиято голяма мечта е да бутнат валутния борд, за да ги обезценят, каза лидерът на СДС Мартин Димитров

СДС и ДСБ обявиха днес, че хора с огромни задължения в лева мечтаят да сринат валутния борд, за да ги обезценят, а регулирането на банковите лихви по кредити, предлагана от "Атака", е най-прекият път към това. 

Само преди ден и БНБ поля със студен душ лидера на националистите Волен Сидеров за каквато и да е реализация на идеята му. Без надежда го остави и срещата с финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков по темата.

"Има хора с огромни задължения в лева, чиято основна мечта е да бутнат валутния борд, за да ги обезценят. Те си казват: "Щом го направихме 1996 г., защо да не го направим и сега". Това каза днес лидерът на СДС Мартин Димитров по повод предложението на Сидеров, което включва и засилване на държавната регулация в икономиката.

"Препоръчваме на всички министри да не слушат и да не се съобразяват с идеите, които представя Сидеров, защото периодът на комуниза мина в България", каза Димитров. По думите му с предложенията на лидера на "Атака" ще се случи същото, както и с идеите му за референдум за новините на турски език.

Регулирането на банковите лихви, каквото предлага "Атака", е най-прекият път към срив на валутния борд, заяви и депутатът от ДСБ Веселин Методиев. Той  предупреди, че ако предложението се осъществи, това ще означава изтегляне на чуждите банки от България и срив на банковата система.

По-малко чиновници в МВР и в МО 

От СДС поискаха в актуализацията на бюджета да се запише закриване и преструктуриране на редица държавни агенции, както и свиване на администрациите на МВР и на военното министерство.

Сините отново припомниха, че с предложенията за промени в бюджета разходите се увеличават, вместо да се намаляват.

От ДСБ пък упрекнаха правителството, че все още не е представило публично проекта за актуализация на Бюджет 2010. Веднага щом проектът стане публично известен, ДСБ ще започнат консултации с партньорите от СДС, за да се излезе с общо становище на Синята коалиция.

Очаква се актуализацията на бюджет 2010 да бъде внесена в парламента тази седмица. Десните настояха правителството да не допусне дефицитът в бюджет 2010 да надмине 3% от БВП, а догодина да е нулев. Прогнозите на кабинета са след актуализацията той да стане 4.8%.

Според СДС актуализацията на бюджета, която предстои, ще доведе до втора до края на годината, защото проблемите не са решени. На същата позиция са и в БСП.

От СДС констатираха, че липсват реформи, които да намалят разходите в бюджета, и има опасност да дойде МВФ, който да ги наложи.

Дефицитът за януари-април - 1.29 млрд. лева

Въпреки че през април бюджетът е приключил на плюс от 396 млн. лева, той променя с малко общия минус от януари-април, който е стигнал 1.29 млрд. лева. Това показва справка на финансовото министерство за изпълнението на бюджета през април.

Освен това, както написахме преди време, плюсът е благодарение на вноската, която БНБ преведе през април в хазната от 354.71 млн. лева.

Фискалният резерв към 30 април е 6.67 млрд. лева, като неснижаемият му праг по закона за бюджета е 6.3 млрд. лева. Актуализацията предвижда да падне на 4.5 млрд. лева.

От нея става ясно огромно изоставане в събирането на приходите в хазната, като най-голямо е то при ДДС. Приходите от данък добавена стойност са най-големият "пълнач" на бюджета.

От януари до април в хазната са постъпили 1.54 млрд. лева, което е 23% спад спрямо първите 4 месеца на 2009 г. Общо приходите по консолидирания бюджет (републиканския плюс бюджетите на общините - бел.р.) са с 1.607 млрд. лева по-малко отколкото през април 2009 г. - това е понижение от 17% на годишна база.

Акцизите, вторите по значение източник на приходи, носят в хазната 908 млн. лева. Но това са нетни приходи - реално са събрани 1.169 млрд. лева, а 261 млн. лева са възстановени на производителите на цигари.

Най-голям спад на годишна база има при корпоративния данък, от който държавата е получила 697 млн. лева - с 25.1% по-малко от същия период м.г. А най-малко е понижението при събраните подоходни данъци от гражданите - само 11.3 млн. лева. От тях в бюджета са постъпили 705.5 млн. лева.

 

Oще: актуализация  атака  бюджет  валутен борд  волен сидеров  дсб  лихви  мартин димитров  разходи  сдс  синята коалиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.