Кой е собственикът на завода в Горни Лом | webcafe.bg
newscafe

Кой е собственикът на завода в Горни Лом

Webcafe.bg
02.10.2014, 16:23 (обновена 02.10.2014, 16:32)

1 от 2 снимки Назад Напред

Валери Митков - собственик на завода в Горни Лом

Валери Митков се занимава с производство и търговия на взривни вещества от 1990 г., а закупува завод "Миджур" от държавата през 2000 г.

Заводът за производство на прахообразни взривни вещества и средства за взривяване край с. Горни Лом (завод "Миджур") е част от бившия военен комплекс "Пима" - Монтана. След обявяването му в ликвидация обособени части от него са пуснати за продажба.

Фабриката край Горни Лом е продадена на акционерно дружество "Миджур 99" с мажоритарен собственик Валери Митков за 1,31 млн. лева през 2000 г. През 2004 г. фирмата се влива в акционерното дружество "Видекс".

Валери Митков е председател на съвета на директорите на компанията. Съсобственици на предприятието са съпругата на Митков - Ирина и синът му Емил, за когото се предполага, че е сред жертвите на инцидента.

"Видекс" АД има лиценз за производство и търговия с взривни материали, средства за взривяване и други стоки със специална и двойна употреба има богат опит в осъществяването на търговски сделки в страната и чужбина.

Той е роден на 3 октомври 1961 година в София. Завършва Московския институт за стомани и сплави през 1986 г. със специалност "Инженер металург". През 1991 г. получава магистърска степен по Международни икономически отношения в УНСС. Защитава докторат по "Техника и технология на взривните работи" в Минно-геоложкия университет през 2006 г.

Като преподавател в МГУ е и ръководител на Висшата школа за подготовка на персонал на взривни работи.

Има три патента за изобретения на взривни смеси. Автор е на 82 публикации в областта на разработването и изследването на експлозиви.

Учредител и председател е на Сдружението на взривните инженери в България (регистрирано на адреса на Видекс АД), член на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия.

Ръководил е проекти изпълнение на специални взривни работи по обекти като Цанков камък, ВЕЦ "Студен кладенец", "Панагюрски мини" и др.

На 24 март 2013 г. е избран за Велик майство на българските масони по време на събрание на ложата във Велико Търново.

Извън това Валери Митков е и в управлението на акционерното дружество "Първа частна ловна дружинка", "Винарна Лопуша", "Миджур Ризорт", "Дом Яворов".

Oще: валери митков  взрив  видекс  горни лом  експлозиви  масон  миджур  трагедия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани