"ВАЦ Медиа Груп" и "БГ Приватинвест" обявиха вчера, че са подписали споразумение за продажба на всички активи на германската медийна група в България | webcafe.bg
newscafe

"Труд" и "24 часа" с нов собственик

Webcafe.bg
14.12.2010, 17:21 (обновена 14.12.2010, 22:07)
полиграфически комбинат

Снимка: © 24 часа

Сред продадените от ВАЦ активи е и сградата на Полиграфическия комбинат, която струва милиони евро...

"ВАЦ Медиа Груп" и "БГ Приватинвест" обявиха вчера, че са подписали споразумение за продажба на всички активи на германската медийна група в България. Купувач на медийните активи на ВАЦ е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество "БГ Приватинвест ГмбХ", създадено очевидно за сделката.

Според БиТиВи цената на сделката е 64 милиона евро. Донев е собственик на 55% от акциите на "Софарма", на "Унифарма" и на дялове в холдинг "Доверие", един от най-добрите борсови играчи в България. Холдингът е акционер в няколко публични компании, както и в "Доверие Брико", която управлява веригата магазини "Мосю Бриколаж" в България и региона. Състоянието на Донев възлиза на около 400 милиона лева, съобщава БиТиВи.

Любомир Павлов е бивш председател на надзорния съвет на Общинска банка, акционер в "Софарма". Свързан е с кръга на Стефан Софиянски по времето на управлението на СДС.

Обект на продажбата са вестниците "24 часа", "Труд" и "168 часа", както и още няколко по-малки вестници и списанията на прес-групата. Сред активите ще бъдат и печатницата на прес-групата и фирмата за разпространение "Стрела".

"Приватинвест ГмбХ" е австрийско дружество с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата имат дълъг инвестиционен опит в медии в различни европейски страни, като в момента притежават електронни и печатни медии в Холандия. За настоящата инвестиция са привлекли и местни партньори - Огнян Донев и Любомир Павлов.

ВАЦ навлезе в България чрез покупката през 1997 г. на водещите вестници "Труд" и "24 часа".

"От няколко години имаме желание да навлезем на пазара на сериозните медии в България", каза Карл Хабсбург, управител на БГ Приватинвест. Смятаме, че независими и свободни медии са особено важни за една демокрация и вярваме, че можем да изиграем своята роля - като стратегически инвеститори със значителен медиен опит в централна и източна Еропа - за гарантиране на медийния плурализъм в България.. Особено се радваме, че имаме възможност да придобием именно прес-групата на ВАЦ в България, която включва знакови заглавия като "24 Часа", "Труд" и "168 Часа".

"Целта ни е не само да запазим лидерските позиции на пресгрупата, но и чрез това да гарантираме свободата на словото в България ", допълни Христо Грозев, управител в българското дружество, придобиващо активите на ВАЦ.

"Гордеем се, че можахме да изиграем ключова роля в прехода на България към свободна и професионална преса", каза Бодо Хомбах, управител на ВАЦ Медиа Груп.

Oще: активи  вац  вестници  виена  дружество  любомир павлов  огнян донев  продажба  сделка  христо грозев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани