Блокада на здравеопазването на 15 ноември | webcafe.bg
newscafe

Блокада на здравеопазването на 15 ноември

Webcafe.bg
20.10.2013, 11:02 (обновена 20.10.2013, 13:00)
Лекари

От 15 ноември лекарите в България може да преустановят работа - да си вземат неплатен отпуск и да обслужват само спешни случая. Това обяви шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов по време на 58-ия извънреден конгрес на организацията, който приключва в Равда.

Той посочи, че е възможно да бъде изпратено и писмо от браншовия съюз до всички лекари да вземат от пациентите си недостигащите 20% от бюджета на болниците, след като НЗОК обяви, че ще плаща само 80% от него.

Делегатите на конгреса решиха още джипитата да работят по 8 часа, а не както досега - да са на разположение на пациентите си 24 часа в денонощието. Лекарите смятат, че трябва да се разреши на джипито да работи и на още едно място, за да може да упражнява и специалността си, в случай че има такава.

Един процент от минималната работна заплата - 3.40 лева, да стане таксата за преглед при джипи, предлагат от Българския лекарски съюз. От миналата година размерът на потребителската такса при личния лекар не е обвързана с минималната работна заплата.

Ако предложението им бъде прието от парламента, таксата от 1 януари ще се увеличи с 50 стотинки от сегашните 2.90 лева, тъй като от тогава и минималната заплата ще стане от 310-340 лева. За ден престой в болница пък ще ни вземат по 6.80 лева. В момента плащаме по 5.40 лева за престой не повече от 10 дни. От таксата са освободени пациентите с онкологични и още няколко заболявания.

Властта обмисля пък от 1 януари потребителската такса за преглед при личния лекар за пенсионерите да бъде намалена на 1 лев. Разликата ще се доплаща от министерството на здравеопазването, каза наскоро здравният министър Таня Андреева.

Тази практика беше приета по време на тройната коалиция, но министерството изплащаше разликата нередовно, поради вечната липса на пари. Пенсионерите у нас са близо 2.2 милиона души. Това означава, че държавата ще трябва да осигури допълнително минимум 4 милиона лева, ако всички пенсионери посетят личния си лекар само веднъж през годината, а както е известно, повечето от тях го правят повече от един път месечно.

8-часов работен ден за джипито

Искането за 8-часов работен ден означава, че в късните часове на денонощието пациентите ще бъдат поемани от спешната помощ.

В момента има три варианта за работа на джипитата през нощта. При първия те сключват за своя сметка договори с медицински център, който да поеме болния в часовете, в които личният му лекар не работи.

При вторият група от лични лекари се организират и дават дежурства на ротационен принцип. При третият докторът си вдига телефона винаги, но преценява в съответния час къде да насочи пациента.

Oще: блс  делегати  здравеопазване  лекари  нзок  цветан райчинов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани