Пенсионната възраст във Франция се вдига от 60 на 62 години | webcafe.bg
newscafe

Пенсионната възраст във Франция се вдига от 60 на 62 години

Webcafe.bg , По BBC
16.06.2010, 11:36 (обновена 16.06.2010, 11:59)
опашка, пенсионери

Това са български пенсионери, които протестират само срещу цените на тока...

Франция е изправена пред взрив от протести и почти революционна вълна, след като стана ясно, че пенсионната възраст ще се вдигне от 60 на 62 години в следващите 8 години. Това е част от пенсионната реформа, обявена от президента Никола Саркози в страната с най-ниска пенсионна възраст в цялата европейска общност.

През септември френският парламент ще одобри законодателните промени.

Пенсионната възраст във Франция е най-ниската в ЕС и ОИСР. Този праг е наложен от 1982 г. - по времето на социалистическия президент Франсоа Митеран и оттогава не е пипан.

Обявявайки плановете за нова пенсионна система, френският министър на труда Ерик Вьорт обясни, че повече така не може да се продължава и публичните финанси най-сетне трябва да се балансират.

"Всичките ни европейски партньори го направиха, като започнаха от по-рано. Не можем да си позволим да не присъединим към тях", заяви Вьорт.

Синдикатите тутакси дадоха отпор. Демонстрациите и протестите срещу новите мерки започнаха още преди те да бъдат дори формално обявени.

Реформите на бюджетната система са и част от мерките да се намали растящия бюджетен дефицит на Франция, който достигна 7.5% of БВП - над тавана от 3%, обявен за ЕС.

Според сегашните закони мъжете и жените във Франция могат да се пенсионират на 60, ако осигурителният им стаж е 40.5 години. Междувременно, работещите в държавния сектор имат право да се пенсионират със 75% от заплатата, която са получавали през последните си 6 месеца на работа.

Според източници от френските власти тези правила вече се превръщат в проблем, тъй като дефицитът в парите за пенсии във Франция се очаква да достигне 32 млрд. евро тази година ($39.5 млрд.), и ще нарасне до 114 млрд. евро през 2050 г. - ако не се проведат реформите.

През август синдикатите планират многохилядни протести срещу промените.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани