САЩ и България - първи по спам | webcafe.bg
newscafe

Този спам е от България

Mobilecafe, по Guardian
23.07.2014, 17:42 (обновена 28.07.2014, 08:12)
37195

САЩ праща най-много спам в света, а България - на глава от населението

САЩ разпраща най-много спам в света, а България е държавата с най-много спам съобщения на глава от населението. Това показва доклад на компанията Sophos, която проследява местоположението на компютрите, които изпращат спам имейли по света.

През последните три месеца 24.2% от световния спам е разпратен от Щатите. След тях се подреждат Франция и Китай със значително по-скромни показатели - 6.7% и 6.2%.

Фактът, че САЩ има голямо население обаче изкривява резултатите. Ако се приравнят критериите и се вземе предвид разпространението на спам на глава от населението и се разгледат само държави с население над 300 хиляди души, България превзема първото място, а САЩ отиват чак на 12-то. Ако се следва този критерий, компютрите в България бълват 2.1 пъти повече спам съдържание от американските.

„Огромната част от спама се изпраща от компютри, заразени със злонамерен софтуер, без притежателите им да подозират. „Ако не сте внимателни, може да се превърнете в част от проблема". Казва Пол Дъклин, старши експерт на Sophos. С това той си обяснява огромното разпространение на спам съобщения в България - по-слаба защита и съответно повече заразени със злонамерен софтуер компютри.

За да се избегне влизането в схемата с неволно изпращане на спам съобщения, експертите по сигурност препоръчват да потребителите да не кликат върху линкове в спам мейли и да не отварят прикачени файлове, освен ако не вярват на човека, от който ги получават. Важно е и да обновяват софтуера си, както и да имат поне някаква основна антивирусна програма - много такива се разпространяват и онлайн.

Oще: e-mail  вирус  интернет  компютри  мейл  спам  съобщения 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.04.2014, 18:33

1 kovatz | 24.07.201400:56

Най-после по нещо сме на първо място България!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани