4 водоема у нас са със спасители | webcafe.bg
newscafe

Само четири водоема у нас са със спасители

Webcafe.bg
30.06.2011, 13:28 (обновена 30.06.2011, 15:16)
плаж

От 202-та плажа, разположени по Черноморието, само 65 са отдадени на концесия и на тях има спасителни пунктове

Само в четири естествени водоема в страната може да се плува и те са обезопасени - два плажа на язовир "Кърджали", един на язовир "Студен кладенец" в същия регион и "Пчелина" в Разградско. На всички останали няма спасители.

Информацията е публикувана в днешния брой на "Труд". Според д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, именно по тази причина 80% от удавянията м.г. са се случили във вътрешни водоеми (язовири, напоителни канали, езера и др.).

От 202-та плажа, разположени по Черноморието, само 65 са отдадени на концесия и на тях има спасителни пунктове.

Що се отнася до качеството на водите на България, те отговарят на задължителните евроизисквания и по този показател страната ни се нарежда на 6-о място в ЕС.

В 14 зони обаче не са покрити препоръчителните критерии, като повечето от тях се намират в района на Варна. Проучване на проби от водите на градския плаж е показало, че морето там е особено замърсено.

Невероятен скок в броя на басейните бележи страната ни - през 2002 г. те са били 449, а към момента са 1769 (откритите и закритите).

Българите предпочитат България за отпуските

Близо половината българи (44%) сами си организират лятната ваканция, пропускайки услугите на туроператорите, и плащат почивката си с банкова карта. Това сочи проучване на Виза Европа сред 300 жители на големи градове у нас на възраст между 18 и 55 години.

Изследването показва, че има силна тенденция за предпочитането на картовите разплащания както по време на резервациите, така и по време на самата почивка. Причините за това са, картовите разплащания са по-удобни (според 48% от анкетираните) и по-сигурни (28%) от плащането в брой. Платежната карта също е често използвано средно от хората, които ще използват услугите на туристически агенции както онлайн (13%), така и на място (11%).

Според проучването това лято хората на възраст между 35-44 години ще изхарчат най-много средства за своята почивка, средно по 1 288 лева. Следват ги 25-34-годишните с 1272 лв. лимит през ваканцията.

Най-младите участници - между 18-24 години, ще са с най-малък бюджет за лятото - средно по 746 лева. По отношение на нагласите по региони, жителите на София ще похарчат най-много за летните си отпуски, средно по 1337 лева, следвани от жителите от град Плевен с 1280 лева. Средната сума за всички участници в проучването е 1144 лева.

Повече от една трета (36%) са заявили, че ще изхарчат повече средства през своята отпуска тази година в сравнение с миналата, а малко под половината (47%) - ще разполагат със същите средства. Само 17% са отговорили, че планират да изхарчат по-малко в сравнение с 2010 г.

Четирима от петима българи ще прекарат своята лятна отпуска в курортите в страната, показва още изследването. 79% от анкетираните са заявили, че ще прекарат отпуската си в България.

Само 15% планират да пътуват в чужбина за лятото, като Гърция и Турция са най-предпочитаните дестинации за 32% и съответно 22% от хората.

Oще: басейни  водоеми  плажове  спасители  удавяния 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани