Посланикът на САЩ: България ще излезе по-силна от скандала с подслушванията | webcafe.bg
newscafe

Уорлик: България ще излезе по-силна от скандала

Webcafe.bg
18.01.2011, 10:04 (обновена 18.01.2011, 13:30)
Бойко Борисов и Джеймс Уорлик

Снимка: © БГНЕС

Премиерът Борисов трябва да демонстрира лидерство и да направи правилния ход за българските граждани, призова Уорлик

Мисля, че България ще излезе по-силна от този скандал. Така посланикът на САЩ Джеймс Уорлик коментира днес пред бTV оповестените в медиите записи на телефонни разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, премиера Бойко Борисов, министри и депутати.

По думите му това е възможност за страната ни да демонстрира на Европа и света, че върховенството е на правосъдието.

Скандал като този с подслушването може да се случи във всяка държава - въпросът е как се справяте с него. Това стои пред правителството на България, посочи Уорлик.

"Вместо да има обвинения и слухове този скандал изисква всички да бъдат отговорни и да се стигне до върховенство на съда. В пространството не трябва да има слухове, а пълно разследване", коментира американският дипломат.  Тези, които са прекрачили закона, трябва да бъдат идентифицирани и трябва да им се държи отговорност, категоричен бе той.

"САЩ и Европа ще наблюдават какво се случва - така се показва, че върховенството е на закона", каза Уорлик като напомни,  че подобни скандали са се случвали и в неговата страна и в държави в Европа и това не е нещо необичайно.

Той уточни, че не е разговарял с премиера по тази тема. "Борисов трябва да демонстрира лидерство и да направи правилния ход за българските граждани", призова Уорлик.

Според него цялата афера трябва да бъде разглеждана цялостно - дали тези записи и подслушвания са правени легално или не, дали записваните гласове са истински или не, дали хората, свързани с този скандал са нарушили закона или не. "Опозицията ползва тези записи като политически коз. Това са неща, случващи се и в САЩ, но затова нашите страни имат конституции и трябва да се спазва върховенството на закона. Това ще даде възможност на България да демонстрира пред Европа и света, че върховенството на закона е от значение", подчерта Уорлик.

"Чух, че хората са се изморили да слушат за тези неща по новините и аз не ги виня за това, има по-наболели проблеми за решаване", добави Уорлик.

Той коментира, че в България има "хора, които вярват, че стоят над закона".

"Има редица случаи, когато в края на миналата година много небезизвестни личности бяха пуснати на свобода и хората си зададоха въпроса, ама това така ли трябваше да е, дали възтържествува правосъдието в тези случаи, и аз повдигам този въпрос", каза дипломатът, който миналата седмица разговаря по темата с главния прокурор Борис Велчев.  

Не мисля, че е уместно аз да цитирам индивидуални случаи, да се позовавам на индивидуални случаи. Всички имат право на справедлив процес - и Алексей Петров, и който и да е. Но никой също така не трябва да стои над закона. И аз, както всички българи, искам да видя да има активно прокурорско разследване по отношение на тези случаи", посочи Уорлик.

Във връзка със скандала с дипломатите - агенти на бившата Държавна сигурност, американският дипломат каза, че не може чужденци да дават становище и да предлагат решения на този проблем. "Много други държави от източния блок са се справили с подобни случаи, България също трябва да разреши този проблем", каза той.

Няма нищо ново около отнетата виза за САЩ на депутата от БСП Румен Петков, каза Уорлик в отговор на въпрос, свързан с бившия вътрешен министър.

И в Европарламента говорят

Скандалът с подслушванията се пренесе и в Европейския парламент (ЕП) снощи при откриване на месечната сесия на ЕП в Страсбург.

Евродепутатът Станимир Илчев от НДСВ заяви, че като нова страна членка на Евросъюза, България се нуждае от съдействие, за да преструктурира спецслужбите си. Илияна Иванова от ГЕРБ обяви, че в основата на скандала са хора, които имат интерес от срастването на престъпността с държавата.

В България расте тревогата от увеличаващото се използване на специални разузнавателни средства. Назрява и страхова психоза от подслушване, обяви Илчев. Усещането на българските граждани е, че институциите не работят добре и че брутално се нарушават човешки права, без борбата с престъпността да е станала по-ефективна.

Станимир Илчев разказа пред евродепутатите, че министър-председателят на България вече е сред участниците в подслушан разговор с компрометиращо съдържание, и заключи, че като нова страна членка на ЕС България се нуждае от съдействие, за да преструктурира специалните си служби.

Източникът на подслушаните разговори е с неясен произход, остава анонимен и никой не поема отговорност за разпространението им, обяви Илияна Иванова. Тя обясни пред евродепутатите, че в основата на скандала са волята за реформи и недопускането на влияние от страна на бившата ДС, както и предстоящите президентски и местни избори. Кръговете, които покровителстваха срастването на престъпността с държавата и се облагодетелстваха от него, сега търсят реванш за засегнатите си интереси, обяви Иванова.

Oще: джеймс уорлик  подслушвания  посланик  срс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

1 Pafkata | 19.01.201102:46

Уорлик сигурно и него го държат с някое СРС да ги хвали...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани