ДПС направи редизайн на бюлетината за 25 май | webcafe.bg
newscafe

ДПС направи редизайн на бюлетината за 25 май

Webcafe.bg, по Дарик, Сега
10.04.2014, 14:44 (обновена 10.04.2014, 17:53)
бюлетина

Квадратчетата в дясната част на бюлетината, които представляват имената на кандидатите, вече ще са кръгчета

ДПС набързо и в нарушение на закона коригира дизайна на бюлетината за европейските избори, предлагайки за улеснение на избирателите в квадратче да се отбелязват номерата на партиите и коалициите, а в кръгче - на кандидатите в листите за т.нар. преференции.

Аргументът е, че така избирателите по-трудно ще се объркат за кого гласуват на 25 май, тъй като в първоначалния вариант и номерата на партиите, и на кандидатите бяха поместени в квадратчета.

От ДПС признават, че ще агитират своя електорат да не упражнява правото си на преференции и да отбелязва само номера на партията, съобщи в. "Сега". В случай че избирателят се обърка и попълни само номера на някой от кандидатите, бюлетината му ще бъде невалидна.

В лявата страна на бюлетината са изредени участващите партии и коалиции, но се наложи имената на кандидатите в листите да се спестят и те да бъдат изобразени само с номерата на подреждането им листите. Иначе бюлетината ставаше невъзможно дълга за печат.

Други обаче заподозряха, че това се прави нарочно, за да се улесни неграмотният електорат да попълни предпочитанията си правилно. Поправката бе приета от Комисията по правни въпроси с гласовете на ГЕРБ и ДПС - 7 депутати гласуваха „за", а един се въздържа.

Това е Цецка Цачева, която протестира, че предложението на ДПС, внесено от Четин Казах, няма общо с текстовете за промяна в Изборния кодекс, които Правната комисия разглежда между първо и второ четене.

С тях съставът на ЦИК ще бъде увеличен от 19 на 20 души. Това се наложи, след като ДПС се отказа от една квота в ЦИК за сметка на ГЕРБ, за да опозицията ръководен пост, а после Бойко Борисов и Лютви Местан пиха кафе в Кърджали. От БСП никой не каза дали подкрепя промените или не, като социалистите не участваха и в гласуването.

Поправката за дизайна на бюлетините е в нарушение на правилника за работа на Народното събрание, защото е извън обхвата на приетите на първо четене промени. В неговия чл. 80, ал. 2 е записано, че поправките, които противоречат на принципите и обхвата на приетия на първо гласуване законопроект, не се обсъждат и гласуват.

Отделно ЦИК вече утвърди образците на изборните книжа в законовите срокове и може да ги променя само ако се установи непълнота или техническа грешка в рамките на 5 дни от установяването й.

Не е изключено управляващите да ползват тъкмо тази възможност, въпреки че предлаганата от ДПС промяна не е нито непълнота, нито грешка. Другата вратичка е, че все още не е изтекъл срокът, в който ЦИК трябва да утвърди техническия образец на бюлетината - до 24 април.

Oще: 25 май  бюлетини  герб  дпс  европейски избори  изборен кодекс  цик 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 10.04.201416:24

"ДПС набързо и в НАРУШЕНИЕ на закона коригира дизайна на бюлетината за европейските избори... "

т.е. изборите може евентуално, ако на някой му изнася, още на 26-ти 05.2014 г. да се обявят за невалидни, защото бюлетините са в разрез със закона!?
Така ли да го разбирам???
Де го прокурора?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани