Законен подкуп за АЕЦ "Белене" или... | webcafe.bg
newscafe

Законен подкуп за АЕЦ "Белене" или...

Webcafe.bg
12.04.2011, 14:32 (обновена 12.04.2011, 16:56)
трайчо трайков

Снимка: © БГНЕС

Ако до 1 юни не сме се споразумели с руската страна по всички въпроси около строителството, срокът за преговори може да бъде удължен, заяви икономическият министър Трайчо Трайков

Британската банка HSBC ще получи 2.7 млн. евро, за да определи рентабилен ли е проектът за АЕЦ "Белене", съобщи БНР.

Според националното радио държавата ще плати на банката, избрана за консултант, и 0.95% от крайната цена на ядрената централа, ако докаже, че проектът е икономически обоснован.

"Дневник" съобщи, че от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са отказали да потвърдят огласените финансови параметри на сделката с консултанта. Договорът трябва да се подпише до дни - дистанционно, както обясни премиерът Бойко Борисов.

HSBC беше избрана за консултант през ноември от Българския енергиен холдинг, но договорът се придвижва чак сега - близо половин година по-късно.

НЕК и руската "Атомстройекспорт" вече се споразумяха в нашумелия анекс 12 до 1 юни да положат "максимални усилия" за подписване на окончателен договор за строежа на "Белене".

По bTV тази сутрин икономическият министър Трайчо Трайков посочи, че ако до 1 юни българската и руската страна не са се споразумели по всички въпроси около строителството, срокът за преговори може да бъде удължен. "Имаме капацитет и възможности да защитим националните си интереси", заяви Трайков.

Той определи британската банка HSBC като един от най-добрите консултанти по ядрени проекти, които наемаме. "Когато консултантът HSBS приключи работата си, ние ще можем да кажем това е цената, това е цената на финансирането, това е цената на електроенергията. Хора, изказвайте се. И това смятам да го направим", заяви още Трайков.

Трайков настоява още за уволнение на Първанов

"Заради неспазването на нормите и правилата в държавата при управлението на системите, допуснато от г-н Първанов, се стигна до този момент. Аз реагирах по единствения възможен начин, в резултат на което към сегашната дата вече ситуацията е изчистена", каза Трайков.

"Аз съм дал мотивите си за освобождаването му. Формалното решение трябва да бъде взето от съвета на директорите на БЕХ. Мотивите ги изложих и на министър-председателя", допълни министърът.

"Нямам конфликт или неприязън към подчинените си. Има начин на работа и правила, които трябва да се спазват. Който не ги спазва, ще има съдбата на г-н Първанов", каза още той.

Oще: hsbc  аец белене  атомстройекспорт  банка  бех  държава  комисиона  нек  проект  рентабилност  цена 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.