Разрешиха на Илчев да потуши окупацията с полиция | webcafe.bg
newscafe

Разрешиха на Илчев да потуши окупацията с полиция

Webcafe.bg
26.01.2014, 12:06 (обновена 26.01.2014, 18:19)
СУ

Снимка: © Стоян Георгиев

Бъдещите съдии по вписванията влязоха през централния вход на Ректората

Академическият съвет на Софийския университет даде зелена светлина на ректора проф. Иван Илчев да изгони с полиция младежите, окупирали Ректората на Алма Матер.

"Академическият съвет се съгласява, включително и на основание чл. 22, т. 2 от Закона за висшето образование, и настоява ректорското ръководство незабавно да предприеме всички законови мерки, предвидени в българското законодателство и правилниците на Софийския университет, за освобождаване на сградата на Ректората, осигуряване на достъп на всички преподаватели, студенти и служители в нея и използването й само за целите на висшето образование и академичната автономия", се посочва в решението, гласувано от Академическия съвет.

Именно този текст от закона позволява на силите на реда да нарушат академичната автономия и да навлязат на територията на ВУЗ, ако имат позволение за това от ръководството на университета.

По-рано и Студентският съвет на СУ (който традиционно заклеймява протестни прояви) се обяви срещу окупацията. Според организацията, извършеното от "не-студенти и студенти на Софийския университет" пренебрегва интересите на мнозинството, въпреки "доказаната неефективност на тази форма на граждански протест".

"Окупацията пречи – и това не е тесногръдо „обвинение“, а констатация на обективното състояние на нещата. Ние считаме на свой ред, че не може студентската (и изобщо академичната) общност да бъде поставяна пред свършен факт – да се търси социална промяна в пълна несъгласуваност с една конкретна част от този социум", се казва в официалната позиция на Студентския съвет.

Искат да станат герои

По-рано ректорът проф. Иван Илчев заяви, че младежите, затворили преди два дни ректората с катинари и вериги, искат да станат герои, като принудят полицията да влезе в Ректората (действие, възможно по смисъла на Закона за висшето образование, но само след санкция на ректора-б.р.). "Това е група хора, които не смеят да се конфронтират с тези, които идентифицират като свои врагове и използват университета като боксова круша", каза Илчев.

„Това е действие на хора, които виждат света в черно и бяло. За съжаление, не бих искал да го казвам, но начинът, мотивировката на действията им, формулирането на исканията им са на доста по-ниско ниво от тези на колегите им по време на първата акция на студентите", заяви проф. Илчев.

Думите на ректора са отправка към нещо, за което самите студенти упорито отричат - в хода на първата окупация (организирана от „Ранобудните студенти"), по-радикално настроените младежи постепенно минаха на по-заден план, защото те смятаха, че катинарите трябва да останат до оставката на правителството. Част от тези бивши и настоящи студенти се оказаха в Ректората минути след началото на втората окупация, която видимо се развива според. Част от „Ранобудните" все пак дойдоха в сградата, за да покажат, че няма раздор.

Така или иначе, в сградата на Ректората се проведе изпит за съдии по вписванията, след като кандидатите влязоха през официалния вход - въпреки изразеното неодобрение от страна на окупаторите. Не е ясно дали цялата сесия за студентите от Алма Матер ще тече по този начин, а освен това в момента продължават лекциите както на редовно учащите, така и на задочниците.

„След днешния неочакван съдийски изпит, охраната на Ректората беше помолена да напусне - което и стана. Провокации няма да бъдат допускани нито от контрахора, нито от народната милиция, нито дори от собственото ни университетското ръководство", написаха новите окупатори във Facebook. Проф. Илчев коментира, че апаратура за милиони левове остава без надзор.

Oще: окупация  проф. иван илчев  софийски университет  студенти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.