Премиерът Бойко Борисов смята, че депутатът от ГЕРБ Пламен Цеков е бил подведен за поправката "Мери Джейн" | webcafe.bg
newscafe

Каназирева изключена от ГЕРБ заради "Жоро Гергов"

Webcafe.bg
14.07.2010, 09:32 (обновена 14.07.2010, 15:27)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че само ако на някой от ГЕРБ му мине през ум да прави лобистки поправки на закони, ще бъде тутакси наказан...

Премиерът Бойко Борисов се включи по телефона за Нова телевизия тази сутрин и хвърли яснота върху партийните наказания, които зачестиха в управляващата партия в последните дни. В края на интервюто си той поиска да му сменят снимката, която стоеше на екрана и изобразяваше министър-председателя в спортен екип и леко небръснат.

"Не съм на футбол и съм бръснат, така че можеше да изберете снимка, в която да не съм от свободното си време. Освен ако не е умишлено", каза Борисов. Снимката мигновено беше сменена, а водещият Витомир Саръиванов поднесе извинения от името на екипа.

Борисов: Да си я вземат в "Труд" Каназирева!

Според Бойко Борисов изключената от ГЕРБ общинска съветничка от Пловдив Дани Каназирева спестява истината. Каназирева беше съпредседател на групата общински съветници на ГЕРБ. Премиерът обясни, че веднага щом тя поискала среща с него във връзка с увеличаването на държавния дял в бившата окръжна болница в Пловдив, я приел. Самата Каназирева твърди, че това е опит за скрита приватизация на лечебното заведение.  Борисов каза, че я пратил Каназирева при здравния министър Анна-Мария Борисова и поръчал да се "проконтролира" процедурата за увеличаване на държавния дял в болницата.

"Каназирева казва, че е изключена за нещо, което аз вече проверявам. Кое не е ясно? Не е ясно чии интереси защитава", коментира Борисов. На въпрос знае ли чии интереси защитава, премиерът отговори: "Знам и това е бизнесменът Жоро Гергов от Пловдив" (Георги Гергов, собственик на Пловдивския панаир, част от Стария град, няколко хотела в Пловдив и морски курорти - бел.р.).

По повод това, че Каназирева си подаде оставката не пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ, а във вестник "Труд", Бойко Борисова заяви: "Честита да им е на г-н Тошев и компания във в. "Труд". Ние не я искаме, да я вземат те. Щом е толкова добра да я направят и журналистка".

Официално повод за оставката на Каназирева е "поредица от публични изяви, несъвместими с ценностите на ГЕРБ и уронващи престижа на партията". Съветничката доказала, че работи срещу членовете и симпатизантите на партията в града, а също и срещу препоръките на Изпълнителната комисия.

Нейната теза е друга: "Изключиха ме, защото настъпих икономически интереси, продиктувани от приемането на софийските бали. 10 млн. лева от парите трябваше да отидат за рекултивация на сметището в Цалапица, а други 4 млн. лева - за почистване на Марица.

И двете поръчки са поверени на фирма "Тракия РМ" на бившия зам.-министър на земеделието Димитър Пейчев. Аз просто не влязох в схемата на дружинката, която ми подготви оставката. А тя е областното ръководство на ГЕРБ, което лобира за "Тракия РМ". Оставам обаче независим съветник", отвърна Каназирева.

Димитър Пейчев, известен още като чичо Митко, беше заместник-министър на земеделското министерство при тройната коалиция от квотата на НДСВ. Неговата 27-годишна дъщеря Галина Пейчева-Митева, се оказа номер едно сред получателите на евросубсидии за 2009-а, когато баща й - като зам.-министър отговаряше за европейските фондове. Тя е получила 750 000 евро от Обща селскостопанска политика (ОСП) миналата година.

Съпругата на Пейчев, който е инженер-химик по професия, също е получила 1.5 млн. лева субсидии чрез фирмата си - като юридическо лице. Но, както обясни преди време земеделският министър Мирослав Найденов, разпоредби за конфликт на интереси са приети едва след идването на власт на правителството на ГЕРБ и не можело да се прилагат със задна дата.

Премиерът: Цеков е бил подведен

Бойко Борисов заяви, че вярва на депутата от ГЕРБ Пламен Цеков, че той е бил подведен при скандалната поправка "Мери Джейн" в Държавен вестник и наказанието му е пресилено.

"Всчики, които сме свалили от постовете досега, са признали вината си без Пламен Цеков, който мисля, че е подведен. Но въпреки всичко и той ще бъде свален от зам.-председателското място на здравната комисия. Само защото не е дошъл да ме уведоми навреме за това, което е разбрал. Иначе аз на него специално му вярвам и считам, че наказанието му е пресилено", заяви Борисов.

Като заместник-председател на здравната комисия Цеков четеше на второ четене в пленарна зала текстовете от промените в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите. В движение, неизвестно как, той гласно редактирал текста, който обаче не е приет в представения за второ четене законопроект.

При изясняването на случая с поправката, която позволява реклама на стоки и услуги с изображения на наркотични вещества, Цеков няколко пъти смени версията си за случилото се. Така обясненията му варират от "объркал съм се" през всичко било въпрос на случайност до проблема с очите, тъй като носи 8 диоптъра очила.

Десислава Атанасова оглави здравната комисия, след като председателят й Лъчезар Иванов подаде оставка. Геновева Алексиева става заместник-председател. На заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ вчера имало спор за разпределението на местата. Борисов съобщи, че той, Цветан Цветанов и Румен Иванов подкрепили Алексиева, а останалите -  Атанасова.

Във вторник, на заседанието на парламентарната група на ГЕРБ, изненадващо дошъл и премиерът и лидер на ГЕРБ. "Дойдох, за да няма съмнения, че когато има лобиране, последиците ще бъдат сурови", обяснил Борисов. Министрите могат да грешат, но парламентът - не, заявил премиерът.

Заради доброто на партията Лъчезар Иванов я напуска, но остава лекар на премиера

В парламента днес Иванов не пожела да отговори на въпроса дали би се отказал от имунитета си, за да бъде разследван за търговия с влияние. "За партията беше по-добре да го направя, не се чувствам аутсайдер сред колегите си", каза той.

Попитан дали съжалява за нещо, бившият председател на софийската организация на ГЕРБ заяви: "Не мога да съжалявам за нещо. Аз съм човек, който премисля нещата. Да, емоционален съм. Може би тази емоционалност ми изигра лоша шега. Но човек продължава, върви напред. Идват такива моменти на самопреценка, на очистване, да видиш доколко хората, които са до теб, са достойни, честни и са били откровени".

Депутатът щял да се отдаде изцяло на здравеопазването. Иванов съобщи, че му предстои да защити дисертация, за да стане доцент. Той се зарече да помага на избраната на мястото му за  председател на здравната комисия Десислава Атанасова.

Oще: бойко борисов  герб  дани каназирева  пламен цеков  пловдив 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани