Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" - замразен, ама не съвсем | webcafe.bg
newscafe

"Южен поток" - замразен, ама не съвсем

Webcafe.bg
06.08.2014, 16:12 (обновена 06.08.2014, 16:34)
газ

В последните си дни правителството е разрешило строежа на компресорна станция "Варна"

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е дала разрешение за дейности по строителството на „Южен поток" в последните дни от работата на кабинета „Орешарски".

На 31 юни Терзиева е разписала документ, с който разрешава строителството на приемния терминал на Паша дере и компресорна станция „Варна", въпреки че в началото на юни премиерът Пламен Орешарски обяви проектът за замразен, докато не получи одобрението на Европейската комисия.

ЕК изрази съмнения за влизане в противоречие с европейското законодателство заради промени в Закона за енергетиката, които изваждат морската територия на газопровода от територията на ЕС. Но реално причина за наказателната процедура срещу България за „Южен поток" и заради предрешения избор на изпълнител.

В издаденото разрешение фигурира и позволяване да се направи път до мястото на строежа.
Издаденото разрешение за строеж на обектите, които са първа категория, е публикувано на сайта на Министерството на регионалното развитие. То подлежи на обжалване от заинтересуваните лица в 14-дневен срок след обнародването му в Държавен вестник.

Разрешението е с предварително изпълнение, което важи за държавни и общински проекти с особено важно значение. Проектът за газопровод „Южен поток" беше обявен за обект от национално значение с решение на Министерския съвет от 2011 г. Мотив за предварителното изпълнение е, че инвестицонният процес може да се забави, а това ще забави проекта като цяло.

В деня, в който е издадено разрешението, Министерството на земеделието и храните продаде на „Южен поток България земи от горския фонд на територията на община Варна. Компанията е платила близо 20,6 млн. лева за земите и промяната на тяхното предназначение.

Междувременно в интервю за Reuters президентът Росен Плевнелиев подчерта, че работите по изграждането на „Южен поток" ще продължат едва след като получи одобрението на Брюксел.

Oще: брюксел  газ  газопровод  десислава терзиева  европейска комисия  ек  енергетика  орешарски  разрешение  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани