Гърция: Данъците надолу, заплатите нагоре | webcafe.bg
newscafe

Гърция: Данъците надолу, заплатите нагоре

Webcafe.bg
24.06.2012, 11:42 (обновена 24.06.2012, 11:49)
Евро

В текста няма нищо различно от обещанията, които трите партии даваха в предизборната кампания, но ако се приложи всичко от предвиденото, то ще отмени много от антикризисните мерки, договорени през февруари

Програмата на новото коалиционно правителство на Гърция предвижда намаляване на данъци, допълнително подпомагане на бедните и безработните, замразяване на съкращенията в публичния сектор и две години повече за намаляване на бюджетния дефицит. С такива фискални мерки то ще се сблъска с остра съпротива от кредиторите и партньорите си през следващите дни, коментира Reuters, позовавайки се на  документа

Той отразява обществения натиск за предоговаряне на част от споразумението за финансова помощ за страната в размер на 130 млрд. евро, смята агенцията. В текста няма нищо различно от обещанията, които трите партии даваха в предизборната кампания, но ако се приложи всичко от предвиденото, то ще отмени много от антикризисните мерки, договорени през февруари.

Например предвижда се намаляване до 13% на ставката за ДДС за ресторанти и фермери, която в момента е 23%, замразяване на съкращенията в раздутия бюджетен сектор и удължаване от една на две години срока за отпускане на помощи за безработни. Сред другите предвидени мерки в програмата е намаляване на данъчната тежест за гражданите като те няма да бъдат принуждавани да плащат вноски, които надхвърлят 25% от доходите им. Прагът на необлагаемите доходи трябва да се вдигне, а съкратената от февруари с 22 % минимална заплата да бъде коригирана нагоре според споразуменията между работодатели и служители, а промените в отслабване силата на колективното договаряне да бъдат отменени.

Гръцката програма включва и призив да се рекапитализира петата по големина банка в страната ATEbank. В същото време по информация на Reuters отпреди дни в Брюксел обсъждат дали тази земеделска банка на Гърция да не бъде силно редуцирана, слята с друга или ликвидирана.

Документът призовава за ускорено изплащане на натрупаните 6 млрд. евро дългове към доставчици на правителството.

Правителството ще поиска и удължаване с две години на срока за намаляване на дефицита до 2.1% от БВП от 9.3% през 2010 г. Това ще изисква кредиторите да отпуснат още пари на Атина - вероятно от порядъка на 16-20 милиарда евро.

Представители на еврозоната предупредиха, че са склонни да разговарят с новата власт само за удължаване на някои срокове за прилагане на споразумението, тъй като заради изборите администрацията почти спря да работи, а страната продължи да пропада в рецесия.

Oще: гърция  данъци  заплати  кредитори  фискални мерки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 25.06.201211:27

немат толкова... те още от сега са фалирали, което реално може да е добре за тях. Фалита не винаги означава край. Може да е едно по-разумно начало.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

1 Bobby_gBG | 24.06.201214:57

Гърция: Данъците надолу, заплатите нагоре
-----------------------------
А фалит - след 6 месеца.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани