ДПС застроява Странджа, предупреждават екозащитници | webcafe.bg
newscafe

ДПС застроява Странджа

Webcafe.bg
29.06.2011, 13:55 (обновена 29.06.2011, 16:09)
нона караджова

Снимка: © Емакс

Министерството на Нона Караджова е позволило преди дни застрояване на 4 декара от Природен парк "Странджа" от хора, близки до депутата от ДПС Йордан Цонев, твърдят природозащитници.

Строителството в Странджа продължава, след като Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е разрешило на 22 юни застрояването на нови 4 декара ливади и пасища край Резово от хора, близки до Йордан Цонев от ДПС. Това предупреждава в открито писмо коалицията от над 50 неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Природозащитниците твърдят, че мотивите на МОСВ за разрешението са, че строителството няма да доведе до увреждане на видовете и местообитанията, опазвани в защитената зона, и че е допустимо съгласно режима на Природен парк "Странджа". Но не представя оценка на сборния ефект от разрешеното до момента застрояване по крайбрежието на Странджа.

"Решението на МОСВ не отразява изискванията на Закона за защитените територии, според който в границите на защитените територии се включват гори, земи и водни площи. Но не и имоти с вили за лично ползване, каквито официално са посочени в решението! За да се спази законът, територията, която ще смени предназначението си, трябва да бъде изключена от Природен парк "Странджа" по предвидения от закона ред", се казва в откритото писмо.

Според екокоалицията решението за застрояване на 4-те декара край Резово е само част от политиката на МОСВ да позволи строителство по крайбрежието на Природен парк "Странджа" на парче. За периода 2008 - 2010 г. на официалния сайт на МОСВ са качени общо 33 разрешения за застрояване.

"Именно поради плановете за масирано урбанизиране на крайбрежната част на Природен парк "Странджа" чрез Общия устройствен план (ОУП) на община Царево, Европейската комисия започна наказателна процедура срещу правителството на България.

Този ОУП не е действащ, но се използва като мотив да е в сила старият териториално-устройствен план на Царево от 2008 г., който предвижда застрояване, чието въздействие върху видовете и местообитанията от европейската екомрежа Натура 2000 въобще не е оценено.

Строителството в защитените зони и природните паркове не е забранено. Но то трябва да се извършва съгласно закона. Застрояването следва да се прави след процедура за изключване от природния парк.

От гледна точка изискванията за опазване на защитена зона "Странджа" от Натура 2000, която съвпада с природния парк, застрояването може да се разреши само при доказана липса на значително отрицателно въздействие. За да се докаже такава липса на значително въздействие, трябва да се разглежда натрупването на ефекта от всички малки застроявания върху местообитанията.

Значителната част от Природен парк "Странджа" е горски масив. Именно поради тази причина местообитанията по крайбрежието са изключително ценни за птиците, преминаващи по маршрута "Виа Понтика", както и за други видове.

Опазването на крайбрежието от по-нататъшно застрояване е в полза на екологичния и селски туризъм, който е основен поминък в района", се казва в становището на коалицията.

Коалицията "За да остане природа в България" ще обжалва решението на МОСВ и настоява за прекратяване на практиката за застрояване на Странджа на парче и за спазване на закона. Тя припомня, че заради опитите за практическо закриване на Природен парк "Странджа" Народното събрание прие специални промени в закона през 2008 г.

Oще: дпс  екология  за да остане природа в българия  застрояване  йордан цонев  мосв  странджа 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани