Вигенин си защити Кодекса | webcafe.bg
newscafe

Вигенин си защити Кодекса

Webcafe.bg
07.08.2013, 11:16 (обновена 07.08.2013, 17:49)
Вигенин

Снимка: © sofia photo agency

Министърът на външните работи Кристиян Вигенин: "Когато една позиция, макар и лична, стане достояние на медиите и те я цитират, значи има някакъв проблем"

Външният министър Кристиан Вигенин защити предизвикалия полемика проект за Професионален кодекс на служителите в дипломатическата служба. В интервю за БНТ той обясни, че с документа не ограничава достъпа до социалните мрежи на служителите си, а се цели единствено опазването на доброто име на МВнР.

"Този професионален кодекс изобщо не е подготвен и направен, за да дисциплинира нелоялни служители. Той е един сбор от правила, които всеки един дипломат, всеки един служител на министерството, да спазва, защото това е начинът институцията да има необходимия авторитет", подчерта Вигенин и допълни, че и преди е имало подобни документи, но този е съобразен със Закона за дипломатическата служба.

В кодекса беше посочено, че посланиците ни "са длъжни да не компрометират ефективността на изпълнението на служебните си задължения чрез публично изразяване на лични възгледи и политически убеждения".

Да не ни се смеят

Видимо раздразнен от медийните публикации за Професионалния кодекс, Вигенин заяви, че документът не предвижда дисциплинарни наказания и всеки дипломат трябва да прецени доколко и къде може да стигне.

Дипломат №1 обясни, че личната позиция може да се изразява, стига да не се възприеме като позиция на МВнР. "Тъй като нашата служба е деполитизирана, вече въпрос на преценка на самите дипломати е по какъв начин могат да изразяват своите политически пристрастия така, че да не вредят на дипломатическата служба", допълни той.

Вигенин попита какво би станало "ако всеки един от посланиците реши да изразява по този начин своите политически пристрастия, какво ще стане, ако едни посланици започнат да говорят срещу правителството, а други започнат да говорят срещу президента?" и сам си отговори, че страната ни е щяла да изглежда "смешна" в очите на партньорите.

"Това е смисълът на деполитизираната дипломатическа служба, защото правителствата се сменят, но службата остава независима и трябва да отстоява интересите на държавата", обобщи министърът.

Само медиите да не разберат

"Когато една позиция, макар и лична, стане достояние на медиите и те я цитират, значи има някакъв проблем", заяви Вигенин, явно намеквайки за иронични изявления относно властта на посланика ни в ООН Стефан Тафров в личния му профил във Фейсбук. Но не си позволи да спомене името му.

Външният министър побърза да поясни, че не е специалист в областта на социалните мрежи, но има как кореспонденцията да не е публична. Водещите напомниха на Вигенин, че той сам е доста активен потребител и не пести коментарите си за случващото се в държавата (даже наскоро предизвика скандал, след като обвини bTV в манипулации).

"Така е, но трябва да се внимава с тези въпроси. В тази изключително чувствителна среда в момента в България, всяко едно нещо, което иначе не би направило особено впечатление, сега прави впечатление. В него се търсят сензации... Много ми се иска да спрем със сензациите и да може да работим нормално - да успокоим ситуацията в страната, в медиите, в политиката", отговори министърът.

В края на интервюто, на въпрос за нуждата от ремонт в сградата на МВнР, Вигенин отговори следното: "Така, както вътре в администрацията на министерството, така и по отношение на сградите, когато проблемите не се решават, когато се задълбочават, после поправянето им струва много по-скъпо - и като време, и като усилия".

Oще: кристиан вигенин  професионален кодекс  социални мрежи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани