тънките найлонови торбички ще имат нова, значително по-висока цена, като целта е потребителите да ограничат употребата им | webcafe.bg
newscafe

Найлоновите торбички поскъпват, за да ги откажем

Webcafe.bg
02.11.2010, 17:44 (обновена 02.11.2010, 18:04)
торбичка

Найлонът загрозява пейзажа...

От следващата година тънките найлонови торбички ще имат нова, значително по-висока цена, като целта е потребителите да ограничат употребата им, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Цената на торбичките ще се повишава постепенно в годините, за да се избегне стрес за работещите в производството им, където са заети между две и три хиляди човека.

Мярката е обсъдена с асоциация "Полимери", като са разглеждани и възможностите за преминаване към производство на биоразградими торбички, каза Караджова. Поскъпването на полиетиленовите торбички ще се извърши чрез повишаване на продуктовата такса за производството им до размер, който ще откаже хората да ги купуват.

Екоминистърът даде пример с това, че ако отидем в магазина и една такава торбичка струва един лев, ще се откажем от нея. Караджова обаче казва, че като начало цената ще бъде по-ниска.

Всяка по-евтина торбичка обаче ще бъде сигнал, че е нерегламентирано произведена и не е платена определената от държавата продуктова такса, посочи министърът.

Все още се обсъждат мерките за контрол върху използването на тънките найлонови торбички, но Караджова коментира, че не може заради това, че контролът ще бъде труден, да се отказваме от идеята.

Засега продуктовата такса ще се въведе само за прозрачните найлонови торбички - за по-плътните цената няма да се повишава, докато се тества системата.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2010, 17:29

1 N!P | 03.11.201010:39

то и месото поскъпва и сиренето и лекарствата сигурно да ги откажем,,,
мамка ви...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани