Стратегията на България за климата е пред финал | webcafe.bg
newscafe

Стратегията на България за климата е пред финал

Webcafe.bg
26.09.2014, 12:30 (обновена 26.09.2014, 13:35)
плевнелиев

"Промяната на климата не е илюзия", заяви Плевнелиев пред Общото събрание на ООН

България е засегната от природните бедствия, но се опитва да помогне колкото може. Това заяви българският президент Росен Плевнелиев в слово пред Общото събрание на ООН, с което призова на международна регулация за климатичните промени.

"Промяната на климата не е илюзия", заяви държавният глава и подчерта усилията на страната ни за преодоляване на тежките щети от наводненията в последните месеци. "Изминаха двадесет години от подписването на Рамковата конвенция на ООН за измененията в климата и е време да обединим усилията си, за да гарантираме сигурността и просперитета на бъдещите поколения", посочи Росен Плевнелиев.

„Законите, които отделните държави приемат в отговор на климатичните промени, трябва да бъдат подкрепени с действия на международно ниво. Климатичните промени и последствията им за околната среда отдавна не са новина, а всекидневие за всички ни. Затова е важно да се действа", коментира Плевнелиев на срещата на върха, където борбата с глобалното затопляне е акцент.

Президентът припомни целите, които България си е поставила за намаляване на вредните емисии и преминаване към нисковъглеродна икономика. Става дума за т.нар. Национална стратегия за адаптация.
Междувременно от МОСВ съобщиха, че документът е изготвен, а в момента се координира с останалите институции, тъй като е задължителен за усвояване на средства от фондовете за околна среда в следващия програмен период на ЕС.

В настоящия проект на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г."  е предвидена отделна приоритетна ос 4 „Превенция и управление на риска от наводнения", която има пряко отношение към политиката в областта на адаптацията към климатичните промени.

Енергийна ефективност

„България подкрепя създаването на Европейски енергиен съюз и работи за изграждането на интерконекторни връзки с газопреносните системи на своите съседи", заяви още президентът. Нашата истинска енергийна зависимост се корени в пилеенето на енергия и затова поставям енергийната ефективност сред приоритетите в политическия дневен ред", допълни той, цитиран от прессекретарита си.

Плевнелиев засегна и военните конфликти в Украйна и Сирия, както и мирните преговори между Израел и Палестина. Той повтори позицията на България като част от ЕС и НАТО, че не признава отцепването на Крим и подкрепя усилията за мирно разрешаване на конфликта в Украйна.

Хуманитарната катастрофа в Сирия след 3-годишния военен конфликт там засегна силно и България, припомни държавният глава. Страната ни също пое голяма част от бежанския поток - у нас се намират хиляди сирийски бежанци. Включваме се според възможностите си и в хуманитарната помощ, която се изпраща в различните бедстващи точки на света, каза Росен Плевнелиев.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани