Нов курс: Външно следва парите | webcafe.bg
newscafe

Нов курс: Външно следва парите

Webcafe.bg
26.03.2012, 12:56 (обновена 26.03.2012, 13:55)
николай младенов

Външният министър Николай Младенов обяви нов курс за дипломацията ни зад граница

Министърът на външните работи Николай Младенов обяви днес нов курс за дипломацията ни - икономизация на външната политика.

Външно беше организатор на злополучния бизнес форум в Катар, след който от правителството беше отстранен министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Не за първи път външен министър обявява това. Същото направи преди години дипломат №1 на царското правителство Соломон Паси. Именно той заяви курс към икономизиране на външната политика и дори при визита в Афганистан беше дал идеята местните да садят българска роза вместо мак за опиум. Така и не се стигна обаче до износ на розово масло от Афганистан, който продължава да е най-големият производител на дрога в света.

"Ние, като дипломатическа служба, като МВнР, трябва да имаме своя важен принос за излизане на страната от кризата". Това посочи като най-важна приоритет Николай Младенов, предаде БТА.

Няма по-важна задача пред външната политика и пред дипломацията от тази да допринася с всички сили за икономическото и финансовото развитие на страната, заяви Младенов пред ръководителите на българските дипломатически мисии в чужбина при откриването на посланическата конференция в МВнР.

Министърът добави още пет приоритета - привличането на инвестиции, силен Европейски съюза, Близкия изток, отношението към Русия и укрепване на трансатлантическите отношения. Вече ще се изготвят годишни доклади за състоянието на българските общности зад граница. Младенов прогнозира, че тази практика може да доведе до някои по-остри критики от страна на определени страни.

Нашата ниша - на МВнР, са чуждестранните пазари и привличането на чужди инвестиции в българската икономика, посочи той. Младенов припомни периода, в който въпреки призивите за "икономизиране на външната политика" на МВнР е бил отнет външноикономическият сегмент. Това той определи като "груба грешка", струвала на България достъп до ресурс години, десетилетия наред. 

Министърът изтъкна, че днес не става въпрос да се върнем към модели от миналото, а да направим нови модели, които да работят в 21-ви век. Това означава да бъдем настъпателни в търсенето на възможности за българския бизнес, за идентифициране на пазари и пазарни ниши за българските стоки, за промотиране на България, на българските марки по нов интелигентен и адекватен на конкретните условия начин, каза Николай Младенов.

По думите му трябва да изучаваме къде има неизползвани възможности, да намираме инвеститори, които по законен начин и път да инвестират своите пари в България.

"Това можем да направим в партньорство единствено с другите части от българската държава, и на първо място - с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ)", посочи Младенов.

Но ако посланиците се заемат и с икономическите връзки, странно какво ще правят търговските ни представители, които са на издръжка към МИЕТ. Младенов определи като груба грешка отнемането преди години от МВнР на външноикономическия сегмент. Той обаче не коментира дали търговските аташета трябва да минат към Външно.

Oще: дипломация  конференция  мвнр  миет  министър  николай младенов  посланици  форум 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

2 Vortep | 27.03.201210:54

Попрекалило е момчето с книжките на чичо си, но кой знае. може и да успее при следващия избор на "партия носител"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 26.03.201218:00

Време беше Външното министерство на партия ГЕРБ да се отдаде изцяло на най-древната женска професия.Ние и без това сме изгубили и последните си остатъци от национално достойнство.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани